Kanadyjska szarlotka Froda

Kanadyjska szarlotka Froda

Kanadyjska szarlotka Froda jest pyszna. Oczywiście najlepsza jeszcze letnia, którą można podać z lodami waniliowymi. Jej zapach był obłędny, jak tylko wyjęłam z blaszki, zjadłam cały pasek ciasta, następny poszedł do sąsiadki, kolejny do kawy przedpołudniowej, jako deser do obiadu i kolacji szły następne kawałeczki, na dobranoc do poduszki też musiałam skosztować. I tak oto w jeden dzień zjadłam prawie całą szarlotkę sama, zostawiłam sobie dwa małe kawałeczki do kawy na śniadanie.

W szarlotce nic bym nie zmieniła, no może to aby było jej więcej i może ciut mniej cukru. Przy jabłkach kwaśnych taka ilość jest odpowiednia ale przy słodkich może wydawać się zbyt słodkie.

Szarlotka Froda z brazowym cukremSkładniki:

  • 4 jabłka (najlepiej z przydomowego ogródka)
  • 255 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 270 g cukru trzcinowego (Dry Demerara)
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier puder

Szarlotka z cynamonem

Przygotowanie:
Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać, dodać zimne pokrojone masła i rozetrzeć palcami.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do mąki razem z cukrem (zostawić dwie łyżeczki), przemieszać.

Szarlotka z jabłkami przygotowanie
Jajka ubić razem z mlekiem i dodać do mąki z jabłkami, wymieszać (u mnie zostały suche miejsca, i tak pozostawiłam, w trakcie pieczenia wszystko ładnie się wypiekło), przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wygładzić i posypać pozostałym cukrem oraz świeżo startym cynamonem.

Szarlotka posypana brązowym cukrem
Szarlotkę piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut. Ciasto lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Podaję przepis na szarlotkę, która jest robiona na sucho. Przepis na szarlotkę Froda pochodzi z dodatku do GW „Nowa Kuchnia Polska”.