Szarlotka sypana

Szukałam szarlotki, innej niż wszystkie, takiej nie pospolitej i znalazłam. Jest to szarlotka sypaną. Dawno już o niej słyszałam ale nie mogłam się odważyć i ją przygotować. No i nadszedł ten dzień, w którym się zdecydowałam i nie żałuję. Szarlotkę przygotowywałam na jutro, na specjalną okoliczność. Połowy ciasta już nie ma, chyba nie muszę mówić dlaczego.
A ten zapach.

Szarlotka sypana


Składniki:
– 1 szklanka mąki (150 g)
– 1 szklanka kaszy manny (200 g)
– 1 szklanka cukru (dałam troszkę mniej – 200 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenie (dałam połowę – 2 g)
– 100 g masła (dałam 120 g)
Oraz:
– 1 kg soczystych jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu (2 g)
[:Listonic]

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie sypkie składniki.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, posypać cynamonem i wymieszać.
W blaszce układać kolejno: sypkie składniki, masło, jabłka, sypkie składniki, jabłka, sypkie składniki, masło.


Na blaszce o średnicy 20 cm wsypałam 1/3 sypkich składników, następnie na tarce starłam 60 g zimnego masła, kolejną warstwą były sypkie składniki, jabłka pozostała część sypkich składników i starte zimne masło.
Ciasto piec przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Szarlotka sypana bierze udział w akcji ?Gotujemy po polsku!?, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Przygotowując szarlotkę, wzorowałam się na przepisie ze strony kotlet.tv, wprowadzając kilka swoich modyfikacji.

26 komentarzy

  1. cieszę się kochana, że Ci smakowało :D ja dzisiaj nie mogłam dostać jabłek innych niż takie twarde zielone, ale szarlotkę znów będę robić :)) pozdrawiam

  2. Też się do niej przymierzam od dłużeszego czasu ale jakos tak schodzi:) Narobiłaś mi smaku:)

  3. ojj to prawda ona jet pyszna…;)

  4. cieszę się kochana, że Ci smakowało :D ja dzisiaj nie mogłam dostać jabłek innych niż takie twarde zielone, ale szarlotkę znów będę robić :)) pozdrawiam

  5. Też się do niej przymierzam od dłużeszego czasu ale jakos tak schodzi:) Narobiłaś mi smaku:)

  6. ojj to prawda ona jet pyszna…;)

  7. Uwielbiam te szarlotke. Prosta i przyjemna w wykonaniu a do tego niesamowcie pyszna :) Ja lubie ja najbardziej na cieplo, z dodatkiem lodow waniliowych lub bitej smietany .)

    Pozdrawiam.

  8. teraz to już pewnie całej szarlotki nie ma.. :-)

  9. Ja też od dawna o niej słyszałam, ale jakoś nigdy nie miałam sposobności spróbować upiec.

  10. Uwielbiam te szarlotke. Prosta i przyjemna w wykonaniu a do tego niesamowcie pyszna :) Ja lubie ja najbardziej na cieplo, z dodatkiem lodow waniliowych lub bitej smietany .)

    Pozdrawiam.

  11. teraz to już pewnie całej szarlotki nie ma.. :-)

  12. Ja też od dawna o niej słyszałam, ale jakoś nigdy nie miałam sposobności spróbować upiec.

  13. Alez ona pysznie wyglada!
    Poprosze duzzzy kawalek:)

  14. Alez ona pysznie wyglada!
    Poprosze duzzzy kawalek:)

  15. Oj tak zapach jest niesamowity :) U mnie też zniknęła w mgnieniu oka, wygląda ślicznie :)

  16. Oj tak zapach jest niesamowity :) U mnie też zniknęła w mgnieniu oka, wygląda ślicznie :)

  17. na jaką blaszke jest taporcja!!!!

  18. Wiesławo, tak jak pisałam w przepisie – 20cm średnicy -ale można np w 24cm, wtedy ciasto będzie niższe

  19. na jaką blaszke jest taporcja!!!!

  20. najsmaczniejsze.pl

    Wiesławo, tak jak pisałam w przepisie – 20cm średnicy -ale można np w 24cm, wtedy ciasto będzie niższe

  21. Piekłam tą szarlotkę moim dzieciom (obecnie mają 40 i 42 lata) – zapomniałam przepis tzn. ilość składników i nie mogłam upiec wnukom. Ale za to teraz mogę pra-wnukom bo wpadłam na pomysł szukania w internecie i znalazłam – dzięki – to naprawdę wspaniała szarlotka.

  22. Renato, faktycznie, internet to skarbnica wiedzy a prawnuki z pewnością będą zadowolone z szarlotki.

  23. Piekłam tą szarlotkę moim dzieciom (obecnie mają 40 i 42 lata) – zapomniałam przepis tzn. ilość składników i nie mogłam upiec wnukom. Ale za to teraz mogę pra-wnukom bo wpadłam na pomysł szukania w internecie i znalazłam – dzięki – to naprawdę wspaniała szarlotka.

  24. najsmaczniejsze.pl

    Renato, faktycznie, internet to skarbnica wiedzy a prawnuki z pewnością będą zadowolone z szarlotki.

  25. Od dziecka ją robię :)
    Ale dopiero jakiś czas temu koleżanka zaproponowała mi otręby żytnie zamiast kaszy – polecam! rewelacja!
    robiłam w sumie już z różnymi płatkami i otrębami :)

  26. Od dziecka ją robię :)
    Ale dopiero jakiś czas temu koleżanka zaproponowała mi otręby żytnie zamiast kaszy – polecam! rewelacja!
    robiłam w sumie już z różnymi płatkami i otrębami :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*