Chlebek Wielkanocny

Chlebek Wielkanocny

Polecam upiec mały chlebek Wielkanocny i włożyć do koszyka razem ze święconką. Ja tak właśnie zrobiłam. Przed wyjazdem w rodzinne strony pierwszy chlebek poszedł do sąsiadki i jej rodziny, który pojedzie na zachód polski. W tej właśnie chwili wiozę resztę chlebków na wschód polski do rodziców, teściów, babci i siostry. Chlebek wyszedł bardzo delikatny, użyłam mąki ciemnej, więc chlebki wyszły jak bułeczki grahamki. Smacznego!

Chlebek Wielkanocny

Chlebek Wielkanocny

Składniki:

  • 420 g mąki chlebowej ciemnej (2,5 szklanki)
  • 60 ml ciepłego mleka (6 łyżek)
  • 15 ml oliwy z oliwek (1,5 łyżki)
  • 250 ml ciepłej wody (1 szklanka)
  • 5 g cukru (2 łyżeczki)
  • 5 g suszonych drożdży (1,2 łyżeczki)
  • 5 g soli (1,5 łyżeczki)
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Do mleka wlać oliwę i wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do dużej misy, dodajmy sól i drobno pokrojony czosnek. Zamieszać i zrobić po środku dołek do którego wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie. Ciasto powinno być lekko kleiste, ale nie może przyklejać się do miski ani do rąk (w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki).
Czystą miskę natłuścić olejem i przełożyć do niej kulkę ciasta, lekko podsypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 50°C, uchyliłam drzwiczki kuchenki i zostawiłam ciasto na 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 równych części.
Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i uformować zgrabną kuleczkę zawijając boki pod spód. Obtoczyć w białej mące i lekko rozpłaszczać dłonią, odłożyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia (na około 30-40 minut).

W tym czasie rozgrzać do 215°C, włożyć blachę na której będą piekły się chlebki. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, można jeszcze raz je oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem krzyżyki (ciasto powinno lekko się rozejść). Na blachę położyć papier do pieczenia, ułożyć na niej chlebki a na najniższym poziomie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z 250 ml wody. Chlebki piec przez około 20 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu pieczywko przełożyć na kratkę, lekko wysunąć z piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

A tak chlebek wyglądał przed wypiekaniem.

Chlebek wielkanocny

Przepis na chlebki wielkanocne podaję według przepisu gosiaa99. Przepis bierze udział w akcji ?Kuchnia Wielkanocna 2010?.

6 komentarzy

  1. O jejku :) Takie bułeczki byłyby idealne na niedzielne śniadanie. Brązowe, świeże i chrupiące.

    Wesołych świąt

  2. O jejku :) Takie bułeczki byłyby idealne na niedzielne śniadanie. Brązowe, świeże i chrupiące.

    Wesołych świąt

  3. Świetne ci wyszły! :) Myślę że jeszcze lepiej wyglądają z ciemnej mąki ;)
    Wesołych Świąt!

  4. Świetne ci wyszły! :) Myślę że jeszcze lepiej wyglądają z ciemnej mąki ;)
    Wesołych Świąt!

  5. wyszły śliczne, a nacięcie bardzo profesjonalne:)

  6. Jolanta Szyndlarewicz

    wyszły śliczne, a nacięcie bardzo profesjonalne:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*