Pewnie nie tylko ja tak mam, że coś za mną chodzi od bardzo długiego czasu i do puki tego nie zrobię, nie zjem, to nie minie :) Tak właśnie było z Szarlotką mamy. Tu jest jeszcze inna kwestia, bo jak to mamy mają do siebie wszytko robią na oko ;) ale udało się – podwójny sukces! Mam przepis, to po pierwsze, a po drugie – wyszło pyszne ciasto :)
Więc się chwalę, a co – wolno mi ;)
Ciasto rozpływa się w ustach, a mój M. nie jada ciast z jabłkami – a tu niespodzianka, pochłonął już 2 kawałki :D
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 250 g margaryny
– 4 jajka
– 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
– słoik dżemu jabłkowego (najlepiej zrobić na świeżo dżem)
Przygotowanie:
W misce utrzeć margarynę z cukrem i jajkami. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Na dno blachy wyłożyć część ciasta i delikatnie rozprowadzić po dnie, przykrywamy dżemem jabłkowym (musi być gęsty) i łyżką nałożyć drugą część ciasta (ciasto samo się rozpłynie podczas pieczenia).
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 170°C przez około 50 minut.
Przestudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Szarlotkę szczerze polecam, jest moim ulubionym ciastem z jabłkami. Również przemawia do mojego podniebienia Ciasto z brzoskwiniami i budyniem, które równie dobrze można zrobić z jabłkami. Do ulubionych i często robionych ciast należy też Placek z owocami leśnymi – polecam :)
Ciasto to bierze udział w konkursie Ciasto na niedzielę zorganizowany przez Mikser Kulinarny.
Szarlotkę zrobiłam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
jak mamy to do zrobienia:)
jak mamy to do zrobienia:)
Czy ciasto wyjdzie jak da się świeżo utarte jabłka?
Jushtyna87, robiłam tylko w ten sposób, ale sądzę, że będzie dobre :)
Czy ciasto wyjdzie jak da się świeżo utarte jabłka?
Jushtyna87, robiłam tylko w ten sposób, ale sądzę, że będzie dobre :)