Po dość długim weekendzie majowym, wracam do gotowania i dzielenia się swoimi pomysłami. Aktualnie mamy sezon na grilla, ale nie tylko. W sklepach szał młodej kapustki (pyszna jest) i szparagowy. Nigdy ich nie jadłam, postanowiłam więc kupić i coś przygotować. Nie wiedziałam od której zacząć, kupiłam więc i biała i zieloną.
Na pierwszy ogień poszły białe szparagi. Umyłam je, obrałam, ugotowałam i zawinęłam w sznycel z indyka. Danie wyszło pyszne, szparagi były lekko wyczuwalne, a obiad wizualnie wyglądał o wiele lepiej niż na co dzień. Polecam.
Składniki:
– sznycle z indyka (5 plastrów)
– pęczek jędrnych białych szparagów (15 sztuk)
– 5 plasterków szynki
– 5 plasterków sera
– sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowana (albo ulubiona przyprawa do drobiu)
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić z obu stron. Odstawić na 20 minut do lodówki. Szparagi dokładnie obrać, gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
Następnie na każdym sznyclu kłaść plaster sera, plaster szynki i po 3 szparagi.
Delikatnie zawinąć i spiąć wykałaczką (niekoniecznie).
Sznycle smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pięknie wygląda, to musi być pyszne
Wyglądają przepysznie, a ile w nich smaków i aromatów:) mniami:)
Pięknie wygląda, to musi być pyszne
Wyglądają przepysznie, a ile w nich smaków i aromatów:) mniami:)
Wszystko wygląda bardzo pysznie!
Mam chęć na szparagi :)
Wszystko wygląda bardzo pysznie!
Mam chęć na szparagi :)
super przepis, miałam tylko problem z wyciekającym serem :D
super przepis, miałam tylko problem z wyciekającym serem :D
Dario – jest pyszne :)
Jolanto – dokładnie tak, a przy tym świetnie do siebie pasują :)
Majano – to do dzieła :)
Paula – super, że smakowało :) u mnie tylko troszkę wyciekł, zależy od sera
Dario – jest pyszne :)
Jolanto – dokładnie tak, a przy tym świetnie do siebie pasują :)
Majano – to do dzieła :)
Paula – super, że smakowało :) u mnie tylko troszkę wyciekł, zależy od sera