Dziś mam dla Was bardzo szybki deser. Za bananami nie przepadam, wolę inne owoce, ale z tymi wszystkimi dodatkami są pyszne. Polecam na różne okazje. Deser jest delikatny, a wszystkie smaki ładnie się komponują.
Składniki:
– 2 banany
– 100 ml śmietanki 30%
– 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
– posypka krokant orzechowy lub inny dowolny
– cukier puder do smaku
– kilka truskawek (lub inne owoce, np. czereśnie)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (albo w kuchence mikrofalowej). Dobrze schłodzoną śmietankę ubić dodając do smaku odrobinę cukru pudru. Banany pociąć na 3-4 równie części, z jednej strony zrobić delikatne wgłębienie, zdjąć skórki.
Podstawę banana zamoczyć w płynnej czekoladzie i od razu obtoczyć w posypce. Ustawić na podstawce. Śmietanką udekorować banany, udekorować truskawkami (albo innymi owocami). Podawać od razu po przygotowaniu.
wow jakie cudo :)
Łał! Bardzo ciekawe :)
Magdo K., WIola – dziękuję to specjalnie dla nas, kobietek :)
wow jakie cudo :)
Łał! Bardzo ciekawe :)
Fajne czapeczki :))
Super deserek:)
Magdo K., WIola – dziękuję to specjalnie dla nas, kobietek :)
ale czad:) też bym takie chciała:) Wszystkiego najlepszego:)
Fajne czapeczki :))
Super deserek:)
ale czad:) też bym takie chciała:) Wszystkiego najlepszego:)
Posypkę bym musiała zmienić – bo jestem uczulona, ale reszta jest wspaniała;)
Posypkę bym musiała zmienić – bo jestem uczulona, ale reszta jest wspaniała;)
Pingback: Banany w migdałowym krokancie | Przepisy na ?