Kolejny przysmak młodej mamy, chociaż te klopsiki lubię od zawsze, to w ostatnim czasie robię je znacznie częściej. Polecam je również dzieciom. Są delikatne i pyszne. Smacznego!
Składniki:
- 400 g mięsa drobiowego (wołowe, wieprzowe)
- 500 ml bulionu
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zmielone mięso drobiowe wymieszać z 1 jajkiem, bułką tartą przyprawiając solą i pieprzem. Uformować średniej wielkości klopsiki.
Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucać delikatnie klopsiki, obgotować. Do garnka dodajemy około 2 łyżek posiekanego koperku.
Mąkę rozrobić w 1/2 kubku zimnej wody, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Zmniejszyć temperaturę palnika, zagęścić wywar.
Na koniec można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ale fajne, i ten koperek…hmmm:)
Właśnie idę wypróbować przepis. Mam nadzieję, że wyjdą miękkie i pyszne:-)
Właśnie idę wypróbować przepis. Mam nadzieję, że wyjdą miękkie i pyszne:-)