Ciasto czekoladowe z lodami

Ciasto czekoladowe (Chocolate Cake)

To wilgotne ciasto czekoladowe jest pokryta miękką masą czekoladową zwaną ganache, a do upieczenia go zachęciła mnie Kasia z którą od czasu do czasu eksperymentujemy w kuchni. Nasze wszystkie wypieki zaliczam do bardzo udanych, więc i do tego ciasta nie trzeba było mnie namawiać, zwłaszcza że ma sporo czekolady.
Ciasto smakuje pysznie podane jedynie z pyszną kawą, można podać z bitą śmietaną albo z lodami śmietankowymi polane sosem malinowym. Ta ostatnia wersja najbardziej przypadła mi do gustu.

W oryginalnym przepisie (ja podaję już z moimi zmianami) nie ma żadnych owoców (postanowiłam dodać maliny), a tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika pożałowałam że nie dodałam do niego czerwonego pieprzu. Razem z gorzką czekoladą i malinami, zmiażdżone czerwone ziarenka stanowiłyby świetne trio. No cóż, następnym razem będzie z pieprzem…

Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:
– 130 g mąki
– 168 g cukru pudru (dałam 150 g)
– 125 g masła
– 160 ml wody
– 1 jajko
– 100 g gorzkiej czekolady (dałam Wedel)
– 12 g gorzkiego kakao w proszku
– 4 g kawy rozpuszczalnej
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam aromat waniliowy)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz:
– 2 garście malin (miałam mrożone)
[:Listonic]

Ciasto czekoladowe z lodami

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku umieścić masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier, podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Rozpuszczone składniki przelać do miski i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Następnie dodać aromat waniliowy i jajko, wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, aż ciasto zrobi się gładkie. Ciasto przelać do formy i posypać zmrożonymi malinami.

Ciasto czekoladowe surowe

Ciasto czekoladowe upieczone

Ciasto piec przez około 45-50 minut (pod koniec pieczenia należy sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło).
Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Po schłodzeniu wyjąć z formy. Posmarować masą czekoladową (ganache).

Ciasto czekoladowe
Ganache:

– 62 g czekolady mlecznej (np. Wedel)
– 62 g gorzkiej czekolady (np. Wedel)
– 50 ml gęstej śmietanki (36%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozpuścić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (potrwa to kilka minut). Rozsmarować na cieście i schłodzić.

Ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce a przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z tej strony a w smaku przypomina mi wcześniej pieczone Muffiny z czekolady.

38 komentarzy

  1. przecudne Aguś Ci wyszło :) I ta warstwa ganache! mniam :))) Dziekuję za kolejny udane spotkanie w kuchni ;)

  2. Wiosenko, żebyś wiedziała, a z ciasta zostały tylko 2 trójkąciki :)
    Kasiu, i ja dziękuję, a ganache rewelacja, zostawiłam sobie łyżkę do zjedzenia ;)

  3. Widziałam już u Kasi, teraz czas na Twoje :) Wygląda baaaardzo czekoladowo i przepysznie :)

  4. Oj kusicie dzisiaj z Kasią. To ciacho w sam raz na dzisiejszą pogodę.

  5. Uwielbiam ciasta czekoladowe, chętnie zrobię i to, wygląda pysznie :-)

  6. Cudne! Bardzo chętnie bym zatopiła w nim zęby :)

  7. Ślinka się toczy:)

  8. milk_chocolate84

    przecudne Aguś Ci wyszło :) I ta warstwa ganache! mniam :))) Dziekuję za kolejny udane spotkanie w kuchni ;)

  9. najsmaczniejsze.pl

    Wiosenko, żebyś wiedziała, a z ciasta zostały tylko 2 trójkąciki :)
    Kasiu, i ja dziękuję, a ganache rewelacja, zostawiłam sobie łyżkę do zjedzenia ;)

  10. Widziałam już u Kasi, teraz czas na Twoje :) Wygląda baaaardzo czekoladowo i przepysznie :)

  11. Oj kusicie dzisiaj z Kasią. To ciacho w sam raz na dzisiejszą pogodę.

  12. Kasiaaaa24, dziękuję :)
    Kabanaiga, a kusimy, kusimy i mam nadzieję, że będziemy częściej kusić ;)
    KeJt, dziękuję i polecam
    Od-kuchni, dziękuję, a ciasto naprawę kusi, właśnie przysiadam do ostatniego kawałka :)

  13. Uwielbiam ciasta czekoladowe, chętnie zrobię i to, wygląda pysznie :-)

  14. Cudne! Bardzo chętnie bym zatopiła w nim zęby :)

  15. Cudownie Wam wyszedl z Kasia ten wypiek :) pieknie!

  16. najsmaczniejsze.pl

    Kasiaaaa24, dziękuję :)
    Kabanaiga, a kusimy, kusimy i mam nadzieję, że będziemy częściej kusić ;)
    KeJt, dziękuję i polecam
    Od-kuchni, dziękuję, a ciasto naprawę kusi, właśnie przysiadam do ostatniego kawałka :)

  17. dzisiaj oglądam same pyszności, poproszę kawałeczek

  18. pieczarka mySia

    Cudownie Wam wyszedl z Kasia ten wypiek :) pieknie!

  19. Pieczarka mySia, dziękuję w swoim i Kasi imieniu :)
    Wariatko, no przykro mi, właśnie zjadłam ostatni kawałeczek :)

  20. dzisiaj oglądam same pyszności, poproszę kawałeczek

  21. najsmaczniejsze.pl

    Pieczarka mySia, dziękuję w swoim i Kasi imieniu :)
    Wariatko, no przykro mi, właśnie zjadłam ostatni kawałeczek :)

  22. http://swiat-kuchni.blogspot.c

    wygląda pysznie

  23. Ile to jest w łyżeczkach 4 g kawy i 12 g kakao?

  24. Ile to jest w łyżeczkach 4 g kawy i 12 g kakao?

  25. Monia, 4 g kawy to mniej więcej 2 łyżeczki a 12 g kakao to płaskie 2 łyżki (albo 6 łyżeczek)

  26. najsmaczniejsze.pl

    Monia, 4 g kawy to mniej więcej 2 łyżeczki a 12 g kakao to płaskie 2 łyżki (albo 6 łyżeczek)

  27. ciasto wyszło całkiem ok;) takie słodko-kwaśne (przez maliny), więc następnym razem ich nie dodam.

  28. ciasto wyszło całkiem ok;) takie słodko-kwaśne (przez maliny), więc następnym razem ich nie dodam.

  29. Dedka88, pewnie będzie przepyszne bez, a moje nie były kwaśne

  30. najsmaczniejsze.pl

    Dedka88, pewnie będzie przepyszne bez, a moje nie były kwaśne

  31. Witam. Odstręczają mnie wagowe końcówki 42g? jak to zważyć?
    Poza tym przepis przypomina mi nasz zwyczajny murzynek – zresztą bardzo smaczny.

  32. ja2nia – jeśli chodzi o 62g czekolady to o ile pamiętam to było 14-16 kostek czekolady Wedel

  33. Witam. Odstręczają mnie wagowe końcówki 42g? jak to zważyć?
    Poza tym przepis przypomina mi nasz zwyczajny murzynek – zresztą bardzo smaczny.

  34. ja2nia – jeśli chodzi o 62g czekolady to o ile pamiętam to było 14-16 kostek czekolady Wedel

  35. heh,a ja znow spierdniczyłam, wyrosło mi na 1cm, w kwadratowej tortownicy ,buuu:(O smaku nic nie powiem,bo jeszcze się schładza

  36. heh,a ja znow spierdniczyłam, wyrosło mi na 1cm, w kwadratowej tortownicy ,buuu:(O smaku nic nie powiem,bo jeszcze się schładza

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*