Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Gdyby nie czas oczekiwania, to w kilka minut byłoby zrobione pyszne ciasto. Ciasto jest uniwersalne i pasuje do każdej pory roku, pasują do niego rozmaite owoce sezonowe. Dziś dałam borówki amerykańskie. Jeszcze letnie ciasto świetnie smakuje z lodami śmietankowymi.
Stwierdzam, że ciasto jest najlepsze jeszcze letnie a u mnie zniknęło w mgnieniu oka.

Ciasto jest dość gęste, dlatego przy kolejnym podejściu do tego wypieku podzielę je na połowę. Wleję jedną część do blaszki, posypię owocami, przykryję następną warstwą i dorzucę kilka owoców. Albo wyleję je do większej blaszki aby ciasto było niższe przynajmniej o połowę.

Ciasto z borówkami

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz:

  • 250 g borówek amerykańskich (albo innych owoców)

[:Listonic]

Borówki amerykańskie - ciasto

Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do okrągłej formy (?24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Borówki opłukać i osuszyć, wsypać na wierzch ciasta.

Borówki amerykańskie
Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 50 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem albo podawać z bitą śmietaną, a pomysł zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Kulinarnej “Przyjaciółka” z 2005 roku.

26 komentarzy

  1. Kocham lato za takie właśnie ciasta:)

  2. Wiosenko, ja również, są pyszne, szybkie i obojętnie jakie owoce się doda to jest smakowicie :)

  3. Takie ciasta kojarzą mi się z piknikiem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu! Pyszne!!

  4. w tym roku jakoś nie miałam okazji nic piec z borówkami, ale patrząc na Twoje ciacho, myślę, że trzeba to nadrobić

  5. Mniamuśne! Borówki są bardzo dobrym dodatkiem, bo nie dają tyle soku co jagody!

  6. Kocham lato za takie właśnie ciasta:)

  7. Siłasmaku – masz rację, te ciasto świetnie pasuje na piknik, wcale się nie kruszyło :)
    Zauberi – gdybyś chciała skorzystać z mojej propozycji, koniecznie podziel ciasto na dwie części, tak aby borówki znalazły się również w środku, ciasto jest dość gęste i nawet ciężkie borówki nie dały rady opaść :)
    Mopswkuchni – dokładnie, tylko czemu robią się kwaskowate? ale przy słodkim cieście to ich plus ;)

  8. najsmaczniejsze.pl

    Wiosenko, ja również, są pyszne, szybkie i obojętnie jakie owoce się doda to jest smakowicie :)

  9. Takie ciasta kojarzą mi się z piknikiem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu! Pyszne!!

  10. w tym roku jakoś nie miałam okazji nic piec z borówkami, ale patrząc na Twoje ciacho, myślę, że trzeba to nadrobić

  11. Kuchennefascynacje – dziękuje :)

  12. Mniamuśne! Borówki są bardzo dobrym dodatkiem, bo nie dają tyle soku co jagody!

  13. najsmaczniejsze.pl

    Siłasmaku – masz rację, te ciasto świetnie pasuje na piknik, wcale się nie kruszyło :)
    Zauberi – gdybyś chciała skorzystać z mojej propozycji, koniecznie podziel ciasto na dwie części, tak aby borówki znalazły się również w środku, ciasto jest dość gęste i nawet ciężkie borówki nie dały rady opaść :)
    Mopswkuchni – dokładnie, tylko czemu robią się kwaskowate? ale przy słodkim cieście to ich plus ;)

  14. kuchennefascynacje

    Świetne ciacho :)

  15. najsmaczniejsze.pl

    Kuchennefascynacje – dziękuje :)

  16. Wczoraj wieczorem zrobiłam ciasto, a dziś w pracy jadłyśmy z dziewczynami. Smakowało :)

  17. Pyzello, miło mi to słyszeć :)

  18. Wczoraj wieczorem zrobiłam ciasto, a dziś w pracy jadłyśmy z dziewczynami. Smakowało :)

  19. najsmaczniejsze.pl

    Pyzello, miło mi to słyszeć :)

  20. Mam sporą ilość borówek, więc może i ja się na nie skuszę;)

  21. Mam sporą ilość borówek, więc może i ja się na nie skuszę;)

  22. Panno Malwinno, będzie pysznie :) i polecam dwuwarstwowo je położyć

  23. najsmaczniejsze.pl

    Panno Malwinno, będzie pysznie :) i polecam dwuwarstwowo je położyć

  24. I jakie aktualne;)

  25. I jakie aktualne;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*