Składniki:
– 400 g makaronu Spaghetti
– 200 g pieczarek
– 200 ml gęstej śmietany
– 1 cebulka
– 1 ostra zielona papryczka
– olej
– zielona pietruszka
– około 100 g startego żółtego sera
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według podanego opisu na opakowaniu.
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej (jeżeli pieczarki puszczą za dużo soków, odlać wodę w czasie duszenia), w razie potrzeby dolać olej. Gdy pieczarki się zarumienią dodać posiekaną cebulkę i oczyszczoną, drobno pokrojoną papryczkę. Poddusić. Wlać śmietanę i dodać ser. Całość przyprawić (uważając na pieprz, papryczka jest dość ostra) i dodać posiekaną pietruszkę. Do sosu dodać makaron, całość wymieszać.
Zamiast pioeczarek można dodać grzyby sezonowe (np. kurki czy prawdziwki).