Zupa krem z kalafiora

Składniki:
– 1 kalafior
– 4-5 ziemniaków
– 1 marchewka
– zielona pietruszka
– 1,5 l bulionu
– 3 łyżki śmietany
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz
– bułka lub bagietka

Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w marchewkę, umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Ugotować warzywa, kilka różyczek kalafiora odłożyć. Lekko przestudzić wywar z warzywami i zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody, dodać do zupy, podgrzać mieszając (ilość mąki zależna jest od gęstości zupy). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (vegetą), dodać posiekaną natkę pietruszki. Do każdej porcji dodać wcześniej odłożone różyczki kalafiora.
Krem kalafiorowy podawać z grzankami – pieczywo pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni, przestudzić i pokroić w kostkę.

zupa-krem-z-kalafiora

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*