Rzadko kiedy do obiadu podaję sos, zwłaszcza taki robiony na zasmażce. Ale tym razem był to typowy niedzielny obiad, ziemniaczki i schabowy i tak właśnie pomyślałam o sosie. Nie chciałam aby był to typowy sos więc jaki? Mając do dyspozycji ogrom pieprzu czerwonego, nie mogłam zrobić innego sosu jak właśnie z dodatkiem tych małych czerwonych kuleczek.
Składniki:
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki czerwonego pieprzu
– 250 ml bulionu
– 6 łyżek śmietanki 30%
Przygotowanie:
Olej rozgrzać na patelni, dodać mąkę i zrumienić. Bulion podgrzać, dodać śmietankę i wymieszać. Bulion ze śmietanką przelać na patelnię i szybko mieszać aby nie powstały kluski. Czerwony pieprz wsypać do sosu (jedną łyżkę pieprzu zmiażdżyć w moździerzu), wymieszać i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodać troszkę wody. Sosu dodatkowo nie doprawiałam, był idealny ale można dodatkowo doprawić solą czy pieprzem.
ale smakowicie wygląda !
ale smakowicie wygląda !
Musi być pyszny :)
Musi być pyszny :)