Zakręcona pizza

Dziś proponuję pizzę ale taką niezwykła. Zakręconą. Jest miękka i aromatyczna. Następnym razem gdy będę przygotowywać zakręconą pizzę dodam więcej cebuli. Wyszła bardzo soczysta a taką właśnie lubię.

Pizza zakręcona, w formie bułeczek, ślimaków

Składniki:
Ciasto:
– 40 g drożdży
– 450 g mąki
– 200 ml mleka
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki oleju
– łyżeczka soli
Sos:
– 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
– 2 łyżka oleju
– 2 łyżki wody
– sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier
Farsz:
– 100 g salami
– 150 g sera
– kilka pieczarek
– pół czerwonej papryki
– 1 cebula

Przygotowanie:
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki dodać sól, olej i mleko z drożdżami. Dokładnie zagnieść ciasto, na chwilę odstawić aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować na długi i wąski pasek.
Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
Farsz: Salami i oczyszczoną cebulę pokroić w plasterki. Oczyszczone pieczarki, umytą paprykę i ser zetrzeć na tarce.


Rozwałkowane ciasto i posmarować sosem w z dłuż dłuższego boku (z jednej dłuższej strony zostawić odrobinę wolnego miejsca na sklejenie ciasta), następnie układać wszystkie składniki, na końcu posypać serem.


Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na małe roladki (około 4 cm długości).
Dno okrągłej blaszko wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej kolejno jedną przy drugiej pokrojone roladki. Pozostawić na chwilę tak aby ciasto lekko wyrosło.


Zakręconą pizzę piec w rozgrzanym do 220°C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200°C i dopiekać aż pizza się zarumieni (około 10 minut).

6 komentarzy

  1. Pyszna propozycja ! Ja robie pizzę zrolowaną, ale piekę ją w całości :)

  2. Pizzę przygotowaną w ten sposób można odrywać jak bułeczki. Polecam.

  3. Pyszna propozycja ! Ja robie pizzę zrolowaną, ale piekę ją w całości :)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Pizzę przygotowaną w ten sposób można odrywać jak bułeczki. Polecam.

  5. jeżeli użyłbym drożdży instant to ile ich dac?

  6. jeżeli użyłbym drożdży instant to ile ich dac?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*