Zakręcona pizza

Dziś proponuję pizzę ale taką niezwykła. Zakręconą. Jest miękka i aromatyczna. Następnym razem gdy będę przygotowywać zakręconą pizzę dodam więcej cebuli. Wyszła bardzo soczysta a taką właśnie lubię.

Pizza zakręcona, w formie bułeczek, ślimaków

Składniki:
Ciasto:
– 40 g drożdży
– 450 g mąki
– 200 ml mleka
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki oleju
– łyżeczka soli
Sos:
– 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
– 2 łyżka oleju
– 2 łyżki wody
– sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier
Farsz:
– 100 g salami
– 150 g sera
– kilka pieczarek
– pół czerwonej papryki
– 1 cebula

Przygotowanie:
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki dodać sól, olej i mleko z drożdżami. Dokładnie zagnieść ciasto, na chwilę odstawić aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować na długi i wąski pasek.
Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
Farsz: Salami i oczyszczoną cebulę pokroić w plasterki. Oczyszczone pieczarki, umytą paprykę i ser zetrzeć na tarce.


Rozwałkowane ciasto i posmarować sosem w z dłuż dłuższego boku (z jednej dłuższej strony zostawić odrobinę wolnego miejsca na sklejenie ciasta), następnie układać wszystkie składniki, na końcu posypać serem.


Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na małe roladki (około 4 cm długości).
Dno okrągłej blaszko wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej kolejno jedną przy drugiej pokrojone roladki. Pozostawić na chwilę tak aby ciasto lekko wyrosło.


Zakręconą pizzę piec w rozgrzanym do 220°C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200°C i dopiekać aż pizza się zarumieni (około 10 minut).

6 komentarzy

  1. Pyszna propozycja ! Ja robie pizzę zrolowaną, ale piekę ją w całości :)

  2. Pizzę przygotowaną w ten sposób można odrywać jak bułeczki. Polecam.

  3. Pyszna propozycja ! Ja robie pizzę zrolowaną, ale piekę ją w całości :)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Pizzę przygotowaną w ten sposób można odrywać jak bułeczki. Polecam.

  5. jeżeli użyłbym drożdży instant to ile ich dac?

  6. jeżeli użyłbym drożdży instant to ile ich dac?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*