Muffiny szybkie w wykonaniu, pyszne, najlepsze do zjedzenia gdy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy czekolada jest lekko rozpuszczona. Z podanych składników wychodzi 12 muffin.
Składniki:
– 2 jaja
– 125 g cukru
– 250 g mąki
– 110 g kostki masła rozpuszczonej i wystudzonej
– 2 g proszku do pieczenia (płaska łyżeczka)
– 1/2 kostki gorzkiej czekolady
[:Listonic]
Przygotowanie:
Z białek ubić pianę, delikatnie dodawać cukier (chwilę ubijać z cukrem). Cały czas mieszając dodać żółtka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło.
Do blaszek do pieczenia muffin włożyć papilotki i wlać ciasto do 3/4 wysokości. Posypać pokruszoną czekoladą (część czekolady zanurzyć w cieście).
Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut). Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Jak ładnie wyrosły!
wygladaja slicznie:) tak kusza, ze musze porwac choc jedna:)
Jak ładnie wyrosły!
wygladaja slicznie:) tak kusza, ze musze porwac choc jedna:)
Agnieszka dzięki za przepis, zapisuję. Wyglądają kusząco !
Agnieszka dzięki za przepis, zapisuję. Wyglądają kusząco !
wlasnie sie biore za robote.wygladaja pysznie
wlasnie sie biore za robote.wygladaja pysznie
Ile czasu po upieczeniu można przechowywać muffinki??
Ile czasu po upieczeniu można przechowywać muffinki??
Ewa, tak jak ciasto/ babkę piaskową – kilka dni, ale czy wytrzymają? :)
Ewa, tak jak ciasto/ babkę piaskową – kilka dni, ale czy wytrzymają? :)
Właśnie zrobiłam i pieką się ale w przepisie jest coś nie tak mam wagę elektroniczną – odważałam składniki i ciasto jest bardzo gęste nakładałam łyżką. Nie jest lejące a białko nie miało szans pozostać napowietrzone. W smaku oki.
Właśnie zrobiłam i pieką się ale w przepisie jest coś nie tak mam wagę elektroniczną – odważałam składniki i ciasto jest bardzo gęste nakładałam łyżką. Nie jest lejące a białko nie miało szans pozostać napowietrzone. W smaku oki.