Piaskowe muffiny z czekoladą

Muffiny szybkie w wykonaniu, pyszne, najlepsze do zjedzenia gdy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy czekolada jest lekko rozpuszczona. Z podanych składników wychodzi 12 muffin.

Muffiny z czekoladą


Składniki:
– 2 jaja
– 125 g cukru
– 250 g mąki
– 110 g kostki masła rozpuszczonej i wystudzonej
– 2 g proszku do pieczenia (płaska łyżeczka)
– 1/2 kostki gorzkiej czekolady
[:Listonic]

Przygotowanie:
Z białek ubić pianę, delikatnie dodawać cukier (chwilę ubijać z cukrem). Cały czas mieszając dodać żółtka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło.
Do blaszek do pieczenia muffin włożyć papilotki i wlać ciasto do 3/4 wysokości. Posypać pokruszoną czekoladą (część czekolady zanurzyć w cieście).


Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut). Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

14 komentarzy

  1. Jak ładnie wyrosły!

  2. wygladaja slicznie:) tak kusza, ze musze porwac choc jedna:)

  3. Jak ładnie wyrosły!

  4. wygladaja slicznie:) tak kusza, ze musze porwac choc jedna:)

  5. Agnieszka dzięki za przepis, zapisuję. Wyglądają kusząco !

  6. Agnieszka dzięki za przepis, zapisuję. Wyglądają kusząco !

  7. wlasnie sie biore za robote.wygladaja pysznie

  8. wlasnie sie biore za robote.wygladaja pysznie

  9. Ile czasu po upieczeniu można przechowywać muffinki??

  10. Ile czasu po upieczeniu można przechowywać muffinki??

  11. Ewa, tak jak ciasto/ babkę piaskową – kilka dni, ale czy wytrzymają? :)

  12. najsmaczniejsze.pl

    Ewa, tak jak ciasto/ babkę piaskową – kilka dni, ale czy wytrzymają? :)

  13. Właśnie zrobiłam i pieką się ale w przepisie jest coś nie tak mam wagę elektroniczną – odważałam składniki i ciasto jest bardzo gęste nakładałam łyżką. Nie jest lejące a białko nie miało szans pozostać napowietrzone. W smaku oki.

  14. Właśnie zrobiłam i pieką się ale w przepisie jest coś nie tak mam wagę elektroniczną – odważałam składniki i ciasto jest bardzo gęste nakładałam łyżką. Nie jest lejące a białko nie miało szans pozostać napowietrzone. W smaku oki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*