Lubię takie spontaniczne akcje, gdzie wychodzą takie cuda – oczywiście, jeśli mam konkretne zapasy :) Tym razem przygotowałam słodkie choinki z ciasta francuskiego, na poczęstunek świąteczny w klasie córki. Po szybkiej kontroli zapasów lodówki i szafek, stałam przy kuchennym blacie. Kilka cięć nożem i choinki gotowe. Jeszcze tylko kilka minut w piekarniku i można jeść chrupiące ciasteczka. Jestem pewna, że każdy gość, mały czy duży, będzie zadowolony z takiej małej przekąski. Smacznego!
Słodkie choinki z ciasta francuskiego
Składniki (30 choinek):
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- grube (lub cienkie) patyki do szaszłyków
- czekoladowe łezki
- cukier trzcinowy albo zwykły biały
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń, następnie w z dłuż krótszego boku potnij na paski o szerokości około 1 cm. Nakłuwaj wykałaczką paski tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie poukładaj na nich czekoladowe łezki i posyp cukrem trzcinowym (albo białym).
Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 12-13 minut, aż się zarumienią, a cukier zacznie się rozpuszczać.
Choinki podawaj letnie albo po całkowitym wystudzeniu.
Zapraszam również po inne smakołyki na słodki z ciasta francuskiego::
- Ciasto francuskie z makiem
- Ciasto francuskie z wiśnią
- Jagodzianki z ciasta francuskiego
- Rurki z kremem
- Ślimaki z twarożkiem i cynamonem