Zapraszam ciastka, które są bardzo proste w przygotowaniu – nawet zastanawiałam się, czy przepis publikować. Jagodzianki są tak urokliwe i pyszne, że postanowiłam się podzielić moim pomysłem na ekspresową słodką przekąskę.
Ciasto francuskie posmarowałam słodkim serkiem homogenizowanym, ale będą smakować ze zwykłym serkiem naturalnym. Polecam.
Składniki:
– 1 płat ciasta francuskiego
– 150 g serka waniliowego albo homogenizowanego
– 50-70 g jagód
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto rozwinąć, nakłuć widelcem, następnie posmarować serkiem i posypać jagodami.
Ciasto poskładać albo lekko zwinąć formując rulon.
Tak zwinięty rulon pokroić na plastry o szerokości około 1,5 cm.
Plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdemu delikatnie nadać kształt placuszków.
Jagodzianki piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15-20 minut – do zarumienienia.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
super! robię podobne z serkiem i rodzynkami. z jagodami musza być pyszne! :-))
super! robię podobne z serkiem i rodzynkami. z jagodami musza być pyszne! :-))
Super wyglądają! Z ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam. Chętnie kiedyś wypróbuję:)
Pozdrawiam.
Super wyglądają! Z ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam. Chętnie kiedyś wypróbuję:)
Pozdrawiam.
Dobrze, ze przepis opublikowany bo jakoś na to nie wpadłam jeszcze :) Z checią je zrobię jak będe miała ochotę na bułeczki a na drożdżowe ciasto nie będzie mi się chciało czekać :)
Dobrze, ze przepis opublikowany bo jakoś na to nie wpadłam jeszcze :) Z checią je zrobię jak będe miała ochotę na bułeczki a na drożdżowe ciasto nie będzie mi się chciało czekać :)
fantastyczne bo mam jezyny wiec nei zawaham sie ich uzyc i tez zrobie.
fantastyczne bo mam jezyny wiec nei zawaham sie ich uzyc i tez zrobie.
Szkoda, że nie ma już jagód :(
Bernadeta, zrobiłaś z jeżynami? Jak smakowało? :)
Szkoda, że nie ma już jagód :(
Bernadeta, zrobiłaś z jeżynami? Jak smakowało? :)
Ja zrobiłam mieszankę jagód, borówek i porzeczek. Wyszło naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis !
Ja zrobiłam mieszankę jagód, borówek i porzeczek. Wyszło naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis !
zrobiłam z serkiem do serników i konfiturą z czarnego bzu. Pycha :)