Jagodzianki z ciasta francuskiego

Jagodzianki z ciasta francuskiego

Zapraszam ciastka, które są bardzo proste w przygotowaniu – nawet zastanawiałam się, czy przepis publikować. Jagodzianki są tak urokliwe i pyszne, że postanowiłam się podzielić moim pomysłem na ekspresową słodką przekąskę.
Ciasto francuskie posmarowałam słodkim serkiem homogenizowanym, ale będą smakować ze zwykłym serkiem naturalnym. Polecam.
Jagodzianki z ciasta francuskiegoSkładniki:
– 1 płat ciasta francuskiego
– 150 g serka waniliowego albo homogenizowanego
– 50-70 g jagód
– cukier puder do posypania
Francuskie jagodzianki

Przygotowanie:
Ciasto rozwinąć, nakłuć widelcem, następnie posmarować serkiem i posypać jagodami.
Ciasto francuskie z serkiemCiasto poskładać albo lekko zwinąć formując rulon.
Ciasto francuskieTak zwinięty rulon pokroić na plastry o szerokości około 1,5 cm.
Plastry ciastaPlastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdemu delikatnie nadać kształt placuszków.
Ciastka z serkiem Jagodzianki piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15-20 minut – do zarumienienia.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka z jagodami

13 komentarzy

  1. super! robię podobne z serkiem i rodzynkami. z jagodami musza być pyszne! :-))

  2. super! robię podobne z serkiem i rodzynkami. z jagodami musza być pyszne! :-))

  3. Super wyglądają! Z ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam. Chętnie kiedyś wypróbuję:)
    Pozdrawiam.

  4. Super wyglądają! Z ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam. Chętnie kiedyś wypróbuję:)
    Pozdrawiam.

  5. Dobrze, ze przepis opublikowany bo jakoś na to nie wpadłam jeszcze :) Z checią je zrobię jak będe miała ochotę na bułeczki a na drożdżowe ciasto nie będzie mi się chciało czekać :)

  6. kuchennefascynacje

    Dobrze, ze przepis opublikowany bo jakoś na to nie wpadłam jeszcze :) Z checią je zrobię jak będe miała ochotę na bułeczki a na drożdżowe ciasto nie będzie mi się chciało czekać :)

  7. fantastyczne bo mam jezyny wiec nei zawaham sie ich uzyc i tez zrobie.

  8. fantastyczne bo mam jezyny wiec nei zawaham sie ich uzyc i tez zrobie.

  9. Szkoda, że nie ma już jagód :(
    Bernadeta, zrobiłaś z jeżynami? Jak smakowało? :)

  10. najsmaczniejsze.pl

    Szkoda, że nie ma już jagód :(
    Bernadeta, zrobiłaś z jeżynami? Jak smakowało? :)

  11. Ja zrobiłam mieszankę jagód, borówek i porzeczek. Wyszło naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis !

  12. Ja zrobiłam mieszankę jagód, borówek i porzeczek. Wyszło naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis !

  13. zrobiłam z serkiem do serników i konfiturą z czarnego bzu. Pycha :)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*