Kilka dni temu odbyła się Akademia Smaku Sokołów – warsztaty kulinarne, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Tematem przewodnim była wołowina. Wiedza teoretyczna połączona była z gotowaniem oraz rzecz jasna – smakowaniem. Nie muszę chyba mówić, która część najbardziej przypadła mi do gustu ;)
Akademia Smaku Sokołów – warsztaty kulinarne
Spotkanie rozpoczęliśmy od rozbioru tuszy wołowej, którą zajął się sam szef kuchni Akademii Smaku – Dominik Moskalenko. Przez cały czas udzielał nam fachowych rad i instrukcji.
Pod czujnym okiem szefa kuchni przyrządziliśmy 3 dania, które smakowały rewelacyjnie, a ich przygotowanie nie sprawiało większych problemów (przepisy już niebawem). A były to:
- Sałata Cezar z flan stekiem – delikatna i aromatyczna wołowina, połączona z sałatą, domowym majonezem oraz parmezanem
- Smażony antrykot z opiekanymi ziemniakami i wiosenna sałatką z pomidorów i kiszonego ogórka
- Placek jabłkowy z patelni z lodami waniliowymi, czyli delikatna szarlotka pachnąca migdałami.
Dania były przepyszne i warte polecenia, więc już niebawem podzielę się z Wami przepisami i cennymi instrukcjami, jak przygotować te wszystkie smakołyki :) Po tak pracowitym dniu, postanowiliśmy odpocząć w pięknych pomieszczeniach dziewiętnastowiecznego dworku w Woli Suchożebrskiej, w którym obecnie odbywają się spotkania oraz warsztaty Akademii Smaku Sokołów.
Super takie warsztaty :)
Super takie warsztaty :)
Bardzo ciekawe warsztaty.. z przyjemnością przeczytałam Twoją relację.
Bardzo ciekawe warsztaty.. z przyjemnością przeczytałam Twoją relację.