Pasztet wegetariański

Pasztet z selera

Zastanawiacie się, jak urozmaicić wielkanocne menu? Polecam przepis na delikatny pasztet z selera i pietruszki, z dodatkiem chrzanu. Kolorem, konsystencją, a nawet smakiem nie odbiega od zwykłego pasztetu mięsnego. Smacznego!

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Składniki:

  • 500 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 160 g masła
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki ostrego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól

Delikatny pasztet z selera

Przygotowanie:

Keksówkę, albo naczynia do zapiekania posmaruj masłem, obsyp bułką tartą.

Seler, pietruszkę oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, np. na tarce elektrycznej. Warzywa przesyp do garnka, wlej wywar i sos sojowy, dodaj obrany i rozdrobniony czosnek oraz masło. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia i wystudź. Następnie dodaj przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę, pierz, sól), chrzan, jajka i bułkę tartą. Wymieszaj.

Pasztet wegetariański

Masę przełóż do wcześniej przygotowanej keksówki, albo do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę. Wystudzony pasztet przechowuj w lodówce.

Pasztet warzyny

5 komentarzy

  1. Jak pięknie wyszedł. Wiem z praktyki, że zrobienie pasztetu nie jest proste, może wyjść paćka zamiast zwartej konsystencji. Z selera… musi smakować oryginalnie. Pychotka :)

  2. Jak pięknie wyszedł. Wiem z praktyki, że zrobienie pasztetu nie jest proste, może wyjść paćka zamiast zwartej konsystencji. Z selera… musi smakować oryginalnie. Pychotka :)

  3. Czy 0,5 szkl. wywaru na pewno wystarczy ? :/

  4. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać więcej wywaru, ale uważaj, aby masa nie wyszła zbyt rzadka.

  5. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać więcej wywaru, ale uważaj, aby masa nie wyszła zbyt rzadka.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*