Babka z likierem kokosowym a’la Malibu będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Jest lekka, pachnąca i wilgotna, co dla wielu osób jest dużym plusem – ja też się do nich zaliczam, bo nie lubię suchych babek ;) Smacznego!
Babka z likierem kokosowym
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 130 ml oleju
- 130 ml likieru kokosowego a’la malibu
- 3 jajek
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka domowego cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek wody (lub mleka)
- kolorowe jajka, posypka
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i domowym cukrem z wanilią. Ucierając powoli wlewaj olej oraz likier kokosowy. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszaj z masą. Ciasto powinno być lejące. Ciasto przelej do formy z kominkiem posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczone ciasto przełóż na talerz i ostudź.
Lukier: Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj 1-2 łyżki wody (mleka) i utrzyj lukier – powinien być dość gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, aby zagęścić lukier – dodaj więcej cukru pudru. Polej ciasto, a następnie, zanim lukier zastygnie, udekoruj kolorowymi jajeczkami i posypką.
Przepis rewelacja szybko latwo i mozna zrobic z każdym likierem, ja z marcepanowym, w plaskiej formie piecze sie z 25 minut, pyszne super przepis bazowy do kazdej modyfikacji