Babka z malibu

Babka z likierem kokosowym

Babka z likierem kokosowym a’la Malibu będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Jest lekka, pachnąca i wilgotna, co dla wielu osób jest dużym plusem – ja też się do nich zaliczam, bo nie lubię suchych babek ;) Smacznego!

Babka z likierem kokosowym

Babka z likierem kokosowym

Składniki:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wody (lub mleka)
  • kolorowe jajka, posypka

Babka kokosowa

Przygotowanie:

Jajka utrzyj z cukrem pudrem i domowym cukrem z wanilią. Ucierając powoli wlewaj olej oraz likier kokosowy. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszaj z masą. Ciasto powinno być lejące. Ciasto przelej do formy z kominkiem posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczone ciasto przełóż na talerz i ostudź.

Lukier: Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj 1-2 łyżki wody (mleka) i utrzyj lukier – powinien być dość gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, aby zagęścić lukier – dodaj więcej cukru pudru. Polej ciasto, a następnie, zanim lukier zastygnie, udekoruj kolorowymi jajeczkami i posypką.

Babka z malibu

Jeden komentarz

  1. Przepis rewelacja szybko latwo i mozna zrobic z każdym likierem, ja z marcepanowym, w plaskiej formie piecze sie z 25 minut, pyszne super przepis bazowy do kazdej modyfikacji

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*