Sałatka ziemniaczana – jakże prosta, a przy tym niezwykle smaczna. Zapewne nie raz gościła na Waszych stołach.
U mnie w domu rodzinnym przygotowuje się ją dziś rzadziej, ale kiedy sięgam pamięcią wstecz, pamiętam, że pojawiała się na każdej uroczystości i świętach.
Dziś często eksperymentujemy z nowymi smakami, ale czasem po prostu lubię wrócić do tej tradycyjnej, najzwyklejszej w świecie sałatki ziemniaczanej – takiej, jaką robiło się kiedyś.
Można ją udekorować dla efektu, ale u nas najczęściej znika prosto z miski, bez żadnych upiększeń – i zawsze smakuje doskonale.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 jajek
- 3 ogórki w occie
- 3 jabłka
- 1 mała cebula
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka groszku
- majonez
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka, szczypta cukru (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Jajka ugotować, obrać i ostudzić.
Ugotowane warzywa pokroić w kosteczkę, następnie pokroić w kostkę jajka, ogórki, obrane jabłka i cebulę. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.

Przyprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

Przełożyć do miseczek i ewentualnie udekorować.
Sałatkę przykryć i odstawić do lodówki żeby się „przegryzła”.







Pyszna sałatka, jedna z ulubionych:)
Pyszna sałatka, jedna z ulubionych:)