Zupa z młodej kapusty

Pyszna zupa z kapusty czekała spokojnie na swoją kolej. Dzięki akcji „Gotujemy po polsku” zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja nadszedł najlepszy moment na zaprezentowanie tej zupy. Tak sobie myślę, że kapusta jest chyba najbardziej polskim warzywem jakim znam.
No i lubianym.

I jeszcze informacja dla olciam222, która wygrała w konkursie na „ciasto bez gotowania” przesyłając przepis na Krówkowiec. Czekam na adres pocztowy w celu wysłania nagrody.

Zupa z kapusty

Składniki:
– 1 mała główka świeżej kapusty
– 100 g kapusty kiszonej
– 1 duża marchew
– 6 ziemniaków
– 1 mała cebulka
– 100 g wędzonego boczku
– 1 łyżka mąki
– listek laurowy, ziele angielskie
– sól, pieprz, cząber, słodka czerwona papryka
– koperek
[:Listonic]

Przygotowanie:
Boczek obgotować i wyjąć z wody. Pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć.
Ziemniaki oprać i pokroić w kosteczkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą z boczku (w razie potrzeby dolać wody, tak aby warzywa były pod wodą) i gotować aż warzywa zmiękną. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
Cebulkę oczyścić i pokroić w kosteczkę, podsmażyć. Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić do podsmażonej cebuli, chwilę smażyć i dodać do ugotowanych warzyw.
Na patelni wlać 1 łyżkę oleju, podgrzać i wsypać 1 łyżkę mąki. podsmażyć i zalać 1 szklanką letniej wody, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Przelać do zupy i wymieszać. Dodać wcześniej podsmażony boczek.
Zupę przyprawić do smaku dodając sól, pieprz, paprykę i cząber.
Przed podaniem posypać koperkiem.


Zupa z młodej kapusty bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Kotlety zrobiłam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

4 komentarze

  1. zatęskniło mi się za taką zupą. najlepsza.

  2. zatęskniło mi się za taką zupą. najlepsza.

  3. Młoda kapusta w zupie…hmmm, pyszności. Ale narobiłaś smaka jesienią!
    Pozdrawiam :)

  4. Młoda kapusta w zupie…hmmm, pyszności. Ale narobiłaś smaka jesienią!
    Pozdrawiam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*