Gołąbki z kapustą włoską

Gołąbki z kapustą włoską

Bardzo lubię gołąbki a najlepsze są u mamy, tylko niestety nie mieszkamy zbyt blisko siebie, więc muszę sobie jakoś radzić. I tak eksperymentuję. Tym razem chciałam zaprezentować gołąbki drobiowe (gołębie chyba można zaliczyć do drobiu?).
Są pyszne i lekkostrawne. Co najważniejsze, smakowały rodzinie (zwłaszcza córeczce).

Gołąbki z kapustą włoską

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g mielonego z drobiu (1 podwójna pierś kurczaka)
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki lub bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Gołąbki z kapustą

Przygotowanie:
Liście kapusty delikatnie zdejmować jeden po drugim i sparzyć w gorącej lekko osolonej wodzie.

Liście, które się porwały również sparzyć a następnie posiekać (około 4-5 liści). Przestudzić. W między czasie ugotować ryć i przestudzić.
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ugotowany ryż, posiekaną kapustę, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Z przestudzonych liści obciąć grube żyłki i do każdego liścia wkładać po 1 kopiastej łyżce farszu i ciasno zawijać gołąbki.


Gołąbki ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą tak aby były lekko przykryte.

Gotować około 30 minut na średnim ogniu uważając aby gołąbki się nie przypaliły.

Podawać z sosem pomidorowym albo białym.

Gołąbki z kapusty włoskiej biorą udział w akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

 

Gołąbki z kapustą włoską

18 komentarzy

  1. świetnie wyglądają….uwielbiam gołąbki…;)

  2. świetnie wyglądają….uwielbiam gołąbki…;)

  3. Też je zrobiłam i zostało jeszcze na dzisiejszy obiadek:) Pyszne są, smaki dzieciństwa są najlepsze:) pozdrawiam ciepło

  4. U mnie gołąbki w domu to też jedno z bardziej lubianych dań !

  5. Jolanta Szyndlarewicz

    Też je zrobiłam i zostało jeszcze na dzisiejszy obiadek:) Pyszne są, smaki dzieciństwa są najlepsze:) pozdrawiam ciepło

  6. U mnie gołąbki w domu to też jedno z bardziej lubianych dań !

  7. Golombki z drobiem? To dziwne…

  8. iza – były pyszne
    Jolanta – co prawda to prawda, niby lata mijają a cały czas się pamięta
    Ewa – ja zdecydowanie za rzadko je robię
    Peter – a czemu nie? jak już pisałam ja eksperymentuję i to najczęściej właśnie z drobiem – dzięki nim są delikatniejsze i naprawdę były pyszne

  9. Golombki z drobiem? To dziwne…

  10. najsmaczniejsze.pl

    iza – były pyszne
    Jolanta – co prawda to prawda, niby lata mijają a cały czas się pamięta
    Ewa – ja zdecydowanie za rzadko je robię
    Peter – a czemu nie? jak już pisałam ja eksperymentuję i to najczęściej właśnie z drobiem – dzięki nim są delikatniejsze i naprawdę były pyszne

  11. Bardzo fajny przepis – czuje, że takie gołąbki są przepyszne.
    Pozdrawiam!

  12. Bardzo fajny przepis – czuje, że takie gołąbki są przepyszne.
    Pozdrawiam!

  13. Jakie fajowe te gołąbki! Bardzo lubię:) Zjadłabym z wielkim smakiem:)

  14. Jakie fajowe te gołąbki! Bardzo lubię:) Zjadłabym z wielkim smakiem:)

  15. Rewelacyjne w smaku!

  16. Rewelacyjne w smaku!

  17. Kapitalne!!!!!!

  18. Kapitalne!!!!!!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*