Dziś na obiad będą naleśniki bez jajek, nie żebym przechodziła na jakąś dietę ;) Dostaję pytania o dania bez jajek, albo bez innych uczulających składników. Więc skoro jest zapotr5zebowanie, to od czasu do czasu będą przepisy dla alergików. Zastanawiałam się, jak tak przygotowane naleśniki smakują i czy w ogóle da się je usmażyć. I muszę Wam powiedzieć, że da się – naleśniki wyszły smaczne i bardzo delikatne, a dzieci nie poznały się, że są inne od tradycyjnych :)
Takie naleśniki, to też dobra wiadomość dla tych, którzy mają na nie ochotę, a w lodówce dziwnym trafem zabrakło jajek ;)
Naleśniki bez jajek
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (ewentualnie bezglutenowej)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- olej (lub oliwa) do smażenia
Przygotowanie:
W przygotowaniu ciasta nie ma nic nadzwyczajnego. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, tak jak zwykle, tylko nie dodawaj jajek :) Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobiny mleka (a nawet wody), jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj 1-2 łyżki mąki. Konsystencja ciasta powinna być identyczna, jak w tradycyjnych naleśnikach. Następnie na patelni rozgrzej olej, po czym wlej porcję ciasta. Smaż naleśniki na lekko rumiany kolor z obu stron.
Tak przygotowane naleśniki podawaj na słodko, na słono, albo zapiekane krokiety – tak jak lubisz :)
Robie identycznie.Nawet dzisiaj robię z nich krokiety. Pozdrawiam cieplutko. :)
Są pyszne, na dodatek gdy zabraknie jajek w lodówce, to też żaden problem – naleśniki wyjdą i tak pyszne :)
Przepis nie różni się od zwykłego z jajkami. Dzięki jajkom naleśniki są bardziej chrupiące i syte, dodatkowo jajka wspomagają lepsze łączenie się mąki z mlekiem…
Już kiedyś zastanawiałam się, czy bez jajek wyjdą, dziś spróbowałam z tego przepisu (dodałam trochę więcej mleka bo ciasto wyszło bardzo gęste), bo dzieci domagały się naleśników, a jajek w lodówce zabrakło. Wyszły pyszne, tylko pierwszego smażyłam na tłuszczu, pozostałe już bez i nie było z nimi problemu ;) Dziękuję i pozdrawiam ;)
Z tym ze niektorzy maja alergie na jajka I wtedy ten przepis jest idealny…