Domowe masło słonecznikowe, kuszące swoim zapachem konkuruje z masłem orzechowym. Masło polecam dosładzać i solić według swojego uznania, gdyż jego zastosowanie może być różne. Pastę polecam podawać z owocami, owsianką, a wytrawnie do sosów i sałatek, albo po prostu posmarować świeżą pajdę chleba :) Smacznego!
Domowe masło słonecznikowe
Składniki:
- 300 g łuskanych pestek słonecznika
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2-3 łyżki oleju roślinnego (o neutralnym smaku)
- szczypta soli
Przygotowanie
Łuskany słonecznik wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż go przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze rumianego koloru – uważaj, aby słonecznika nie spalić, bo będzie gorzki. Uprażony słonecznik przestudź, następnie przełóż go do blendera, dodaj syrop klonowy, olej roślinny oraz szczyptę soli – całość zmiksuj na gładką masę.
Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oleju i ponowni zmiksuj.
hm ciekawe chyba wypróbuję
Jakie blędzidło polecacie do takiego mielenia? Z tego co czytam i widzę w sieci, to praca do wykonania dla robota jest niemała, więc chyba słabsze mogą sobie nie poradzić.
Uzasadnienie dla nazwy blędzidło :D ? www. wykop. pl/wpis/19860459/