Przepis na delikatne ciasteczka piernikowe, które pozostają miękkie na długi czas. Hmm, w sumie powinnam powiedzieć, że na 100% przez jeden miesiąc, bo u mnie tylko tyle wytrzymały – po pierniczkach został tylko smak i zdjęcia :) Ciasteczka są delikatne, pachnące z lekko wyczuwalną nutą przyprawy piernikowej. Smacznego!
Ciasteczka piernikowe
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 150 g miodu, płynnego
- 150 g cukru trzcinowy
- 150 g miękkiego masła
- 150 g serka mascarpone
- 1 duże jajka
- 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 0,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miód, cukier, masło, kakao oraz przyprawę do piernika przełóż do rondelka, następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Ostudź do temperatury pokojowej. Następnie do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, przelej przestudzoną masę, dodaj jajko oraz serek mascarpone. Wyrabiaj ciasto, które powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok. 3-4 mm), podsypując je małą ilością mąki, następnie wykrawaj foremkami ulubione kształty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piernikowe piecz w rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 min do lekkiego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków).
Dzisiaj wieczorem będę je robić, potem zamieszczę zdjecia na Pani fanpage’u na FB. Wyglądają i „brzmią” obłędnie :).
Dzisiaj wieczorem będę je robić, potem zamieszczę zdjecia na Pani fanpage’u na FB. Wyglądają i „brzmią” obłędnie :).