Gęsta, kremowa zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą, to idealne danie na zimowe chłodne dni. Zupa jest delikatna, aromatyczna i sycąca, a na dodatek łatwa w przygotowaniu. Smacznego!
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Składniki:
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżka zmielonej suszonej bazylii
- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło, podsmaż cebulę, tak by się zeszkliły. Następnie dodaj dokładnie wypłukaną soczewicę, dolej bulion, przyprawy, oraz pokrojone pomidory z puszki. Całość zagotuj, duś pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica będzie miękka.
Zupę zmiksuj, następnie dodaj przecier pomidorowy, suszoną bazylię oraz przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kleksem śmietany albo jogurtu, posyp posiekaną natką pietruszki.