Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Przepis na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej polecam tym, co za mięsem niekoniecznie przepadają jak i osobom, które bez mięsa nie wyobrażają sobie codziennego posiłku :) Pasztet jest wyśmienity, delikatny i aromatyczny. Pasztet polecam, na co dzień i od święta, a najbliższe święta ą najlepszym powodem na upieczenie tego pysznego dodatku do chleba :) Smacznego!

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
  • 70 ml oleju lub oliwy
  • 30 ml sosu sojowego (2 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce majeranku i cząbru
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pasztet z soczewicy

Przygotowanie:

Czerwoną soczewicę oraz kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu (ja gotowałam razem przez około 15-20 minut), następnie odsącz i ostudź. Ugotowana soczewicę oraz kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj posiekany ząbek czosnku (lub więcej), olej oraz sos sojowy. Całość zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodaj do smaku suszone zioła oraz przyprawy (sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową).  Całość ponownie wymieszaj. i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczony pasztet ostudź, wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), następnie wyjmij z formy.

Pasztet z kaszy jaglanej

2 komentarze

  1. Healthy Maniacs

    świetny ten pasztet w formie babki!

  2. Healthy Maniacs

    świetny ten pasztet w formie babki!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*