Pasta z makreli z pomidorami to idealny przepis na leniwe sobotnie śniadanie. Znam wiele przepisów na pastę z tej pysznej ryby, myślę, że każdy ma swój ulubiony, sprawdzony przepis i wszyscy przygotowują ją na inny sposób :) Ja dziś postanowiłam poszaleć i dodać jej charakteru dzięki suszonym pomidorom. Pasta wyszła przepyszna, delikatna i aromatyczna. Nam najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Pasta z makreli z pomidorami
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 5-6 suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 2-3 łyżki zalewy z pomidorów
Przygotowanie:
Po pierwsze – obierz makrelę ze skóry i dokładnie oczyść z ości. To bardzo ważny etap, aby później nie było awarii z ośćmi. Całość dokładnie rozgnieć widelcem. Pomidory pokrój w drobna kostkę dodaj do makreli, wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeżeli pasta jest zbyt sucha, dodaj 2-3 łyżki oliwy z pomidorów. Pastę z makreli przechowuj w lodówce.
Jeśli masz więcej czasu, rybę po oczyszczeniu możesz zmielić. Dodaj pozostałe składniki według przepisu. Pasta będzie bardziej kremowa. Ja jednak lubię tą szybszą wersję. Podsumowując – równie pysznie, ale mniej zmywania :)
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pasty i smarowidła do kanapek. Wybrałam Wam kilka pyszności z ryb, grzybów, warzyw i na słodko z orzechów:
- Pasta z makreli
- Pasta jajeczna z wędzonym łososiem
- Smalec z kaszy jaglanej
- Smalec ze skwarkami
- Pieczony pasztet z selera
- Pasztet z grzybów
- Domowe masło orzechowe
- Masło z nerkowców