Dziś będzie przepis na smalec ze skwarkami. Tak, wiem – tłusto i mało zdrowe, za to jak pysznie ;) no i taka ilość nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza, gdy do miseczki znajdzie się większa ilość chętnych osób. Smacznego!
A już niebawem zaprezentuję Wam przepis na smalec z kaszy jaglanej i smalec z białej fasoli – warto poczekać :)
Smalec ze skwarkami
Składniki (na dwie małe miseczki):
- 250 g tłustego surowego boczku
- 100 g smalcu
- 1 duża cebula
- łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobna kostkę. Przełóż do głębokiej patelni lub garnka. Na wolnym ogniu zacznij wytapiać tłuszcz. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w drobna kostkę. Skwarki przełóż do miseczki, a do wytopionego tłuszczu dodaj cebulę. Podsmażaj, do momentu, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodaj smalec oraz wcześniej wytopione skwarki. Po rozpuszczeniu smalcu, całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy smalec przelej do pojemnika, miseczki lub słoika i odstaw do ostygnięcia.