Makaron z łososiem z bazyliowym pesto – w sam raz na szybki lunch albo obiad dla zapracowanych. Wystarczy połączyć w jednym garnuszku makaron, łosoś i najsmaczniejsze pesto z bazylii z własnego ogródka balkonowego ;) Smacznego!
Makaron z łososiem z bazyliowym pesto
Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu fusilli (świderki) Malma
- 3-4 łyżki pesto bazyliowe
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- ? szklanki śmietany 30%
- ? szklanki mleka 3,2%
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- sok z cytryny (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj we wrzącej, osolone wodzie według wskazówek na opakowaniu (powinien być al dente).
W trakcie gotowania makaronu przygotuj sos. Pesto bazyliowe przełóż do drugiego garnka, dodaj śmietankę i mleko, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez chwilę, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ugotowany makaron odcedź i od razu przełóż go do bazyliowego sosu, dodaj pokrojonego na cząstki wędzonego łososia. Całość dokładnie wymieszaj. Danie jest gotowe, gdy mięso łososia się zetnie.
Makaron z łososiem przełóż na talerze, delikatnie oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrop sokiem z cytryny, chociaż to drugie nie jest konieczne :) Udekoruj liskami bazylii.
Jeśli lubicie takie szybkie dania, to polecam również makaron z pesto z dyni.