Miałam nadmiar ziemniaków i pomyślałam że zrobię placki ziemniaczane. Pomyślałam i zrobiłam, tylko że placki robione po staremu troszkę mi się znudziły (chociaż są przepyszne), więc wyszukałam nowy przepis. Wzorowałam się na przepisie na Placki po Otwocku z Kuchni Polskiej, lecz nie są identyczne jak w książce. Zmieniłam kilka produktów i dzięki nim placki wyszły pyszne i delikatne.
A tu znajdziecie przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 duże pomidory
– 2 duże jabłka
– 3 jajka
– 120 g mąki
– sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Ziemniaki, jabłka i sparzone pomidory obrać i zetrzeć na tarce (tarłam maszynowo). Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko starannie wymieszać.
Dużą łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię masę ziemniaczaną i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z cukrem albo z kwaśną śmietaną.
Wyglądają świetnie i muszą być pyszne;D zapisuję przepis;)
Wyglądają świetnie i muszą być pyszne;D zapisuję przepis;)
intrygujące!
Bardzo ciekawe. wręcz zaskakujące.
intrygujące!
Bardzo ciekawe. wręcz zaskakujące.
dawno nie jadłam placków ziemniaczanych i z chęcia bym spróbowała Twoją wersję :)
dawno nie jadłam placków ziemniaczanych i z chęcia bym spróbowała Twoją wersję :)
placki w tym wydaniu są bardzo delikatne, te tradycyjne bardziej chłoną tłuszcz te są bardzo delikatne, a w najbliższych dniach zaprezentuję placki bez ziemniaków czyli z cukinii
placki w tym wydaniu są bardzo delikatne, te tradycyjne bardziej chłoną tłuszcz te są bardzo delikatne, a w najbliższych dniach zaprezentuję placki bez ziemniaków czyli z cukinii
mniam, przepis zapisany do wypróbowania !
mniam, przepis zapisany do wypróbowania !
Ej, ale ekstra, ja chce to zjeść!
no i narobiłaś mi smaku, idę kupić ziemniaki.
Pozdrawiam
Ej, ale ekstra, ja chce to zjeść!
no i narobiłaś mi smaku, idę kupić ziemniaki.
Pozdrawiam
jestem z Otwocka, ale nigdy nie jadłam takich placków ziemniaczanych;) chętnie spróbuję:)
jestem z Otwocka, ale nigdy nie jadłam takich placków ziemniaczanych;) chętnie spróbuję:)