Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

Idealna rolada czekoladowa z wyśmienitym kremem na bazie serka mascarpone i czekolady. Przygotowanie tej rolady nie zajmie Wam dużo czasu, a jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem i wyglądem tak samo jak ja :) Rolada czekoladowa jest delikatna w smaku, lekka i puszysta. Smacznego!

Rolada czekoladowaPodobną roladę upiekła również Kasia z Wypieki z pasją – to nasz kolejny wspólny wypiek. Jak zwykle nie obyło się bez śmiesznych sytuacji kuchennych, które czasami przeradzały się w sceny zgrozy ;) Kasiu, dziękuję za wspólne sympatyczne pieczenie, a teraz… czas na kawę – rolada czekoladowa czeka :)

Rolada czekoladowa

Składniki (blacha o wymiarach 30×40 cm):
Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Krem:

  • 250 g serka mascarpone (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru (do smaku – można ominąć)

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietanki 36%

Rolada z czekoladą

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dużą blachę 30×40 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto: Białka oddziel od żółtek. Następnie białka ubij na sztywna pianę, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. W następnej kolejności, cały ubijając dodawaj po jednym żółtku. Do masy dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Ciasto delikatnie przełóż i rozprowadź po wcześniej przygotowanej blaszce. Ciasto piecz przez 12-14 minut w rozgrzanym piekarniku.
Upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry, następnie delikatnie oderwij papier i jeszcze gorące ciasto delikatnie zwiń w z dłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odstaw do ostygnięcia.

Krem: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, następnie delikatnie zmiksuj z serkiem mascarpone (serek nie może być zimny).

Ostudzoną roladę delikatni rozwiń, posmaruj czekoladową masą i od razu zawiń roladę. Owiń ją folią aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Roladę przed podaniem udekoruj polewą czekoladową (wiórkami czekoladowymi albo oprósz kakao).

Polewa czekoladowa: Gorzką czekoladę pokrusz i wrzuć do garnuszka, dodaj śmietankę i wymieszaj. Całość podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby czekolada się nie przykleiła do garnka.

Rolada kakaowa z kremem czekoladowym

Jeśli chcecie upiec białą roladę, to zapraszam po przepis na roladę z kremem waniliowym.

6 komentarzy

  1. Pyszna, czekoladowa rozpusta :) Pozdrawiam

  2. Pyszna, czekoladowa rozpusta :) Pozdrawiam

  3. Śliczna :)

  4. Śliczna :)

  5. Ależ cudna Ci wyszła :)

  6. Ależ cudna Ci wyszła :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*