Rolada z kremem waniliowym, lekka, puszysta i bardzo smaczna. I kto mi może powiedzieć, dlaczego tak rzadko piekę rolady? Przecież to nic trudnego upiec biszkopt, a później przełożyć go kremem. Na dodatek ciasto piecze się tylko 15 minut. Tak na dobrą sprawę, to taka roladę można piec co drugi dzień, zmieniając tylko smaki kremu, albo dodając do głównej bazy różne owoce, czy galaretkę. Polecam poeksperymentować i życzę smacznego!
Rolada z kremem waniliowym
Składniki (duża blacha z piekarnika):
Biszkopt na roladę:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1,2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 150 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- esencja waniliowa
Przygotowanie:
Biszkopt na roladę: Oddziel żółtka od białek. Następnie białka ubij na sztywna pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj, tylko do połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto i delikatnie wyrównaj. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, na blacie ułóż czystą ściereczką, oprósz delikatnie cukrem pudrem, a następnie ułóż na nim biszkopt, papierem do góry. Zdejmij papier i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką – pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Schłodzona śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodaj serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie wymieszaj. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń, posmaruj go kremem zostawiając ok. 2-3 cm margines nieposmarowanego ciasta na końcu rolady (w innym przypadku, nadmiar kremu wypłynie). Delikatnie zwiń biszkopt z kremem, owiń całość ściereczką i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem roladę posyp cukrem pudrem.
pięknie wygląda:)
Ale delikatna i puszysta :)
pięknie wygląda:)
Ale delikatna i puszysta :)
Idealnie zawinięta :) Ja tak nie umiem…
Magma, dziękuję :)
Eliza, dokładnie taka jest :)
Gin, biszkopt zwiń dość ciasno z czystą ściereczką, a z kremem delikatnie, ale tak, aby się nie rozwinęła – uda się :)
Idealnie zawinięta :) Ja tak nie umiem…
Magma, dziękuję :)
Eliza, dokładnie taka jest :)
Gin, biszkopt zwiń dość ciasno z czystą ściereczką, a z kremem delikatnie, ale tak, aby się nie rozwinęła – uda się :)
Smacznie się prezentuje. Ładnie zwinięta. :)
Smacznie się prezentuje. Ładnie zwinięta. :)
Zrobiłam biszkopt z tego przepisu 😁 i wyszedł jestem przeszczęśliwa 😘 zapisałam i nie szukam innego