Przepis na niedzielę, czyli sernik z mascarpone – na dzień dzisiejszy uważam, że nie ma lepszego sernika :) Ciasto te łączy w sobie lekko słony spód, delikatną masę serową i dużo słodkich owoców. Takie ciasto zasługuje na szczególną okazję. To idę świętować, bo właśnie dziś jest nietypowe święto, czyli Międzynarodowy Dzień Bloga i Blogera ;) Smacznego!
Sernik z mascarpone
Składniki (tortownica o śr. 18-20 cm):
Spód ciasta:
- 100 g ciasteczek maślanych
- 50 g orzechów solonych
- 30 g masła
Masa serowa:
- 400 serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 120 g gęstej śmietany (albo jogurt naturalny)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżki mąki
- borówki i miechunka do dekoracji
Przygotowanie:
Tortownicę z otwieranym bokiem wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
Spód ciasta: Ciasteczka maślane zmiksuj (zmiel lub rozgnieć) razem z orzechami na drobny proszek. Masło rozpuść, następnie przelej do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do tortownicy, wyrównaj i dokładnie ugnieć. Wstaw do piekarnika i przecz przez około 10 minut. Następnie blaszkę wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 C.
Masa serowa: Śmietanę delikatnie podgrzej (nie gotuj), dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie odstaw na bok. W tym czasie serek mascarpone zmiksuj razem z jajkami, mąką i cukrem pudrem. Do masy dodaj jeszcze ciepłą, rozpuszczona czekoladę ze śmietaną i wymieszaj. Masę serową przełóż na przestudzony spód ciasta, delikatnie wyrównaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut następnie ciasto wystudź i wstaw na całą noc do lodówki, wtedy będzie miał idealną konsystencję do krojenia.
Tuż przed podaniem sernik udekoruj owocami.
Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę…
Cudnie udekorowany :)
Boski :) Z górą świeżych owoców musiał smakować wybornie :)
Boski :) Z górą świeżych owoców musiał smakować wybornie :)