Naleśniki czekoladowe z jagodami już dawno zjedzone, pozostało po nich tylko smaczne wspomnienie i kolorowe zdjęcia :) Na szczęście, świeże jagody są jeszcze dostępne, więc trzeba zabrać się do pracy i ponownie usmażyć naleśniki czekoladowe – tym razem większą partię, aby ten smak pozostał na dłużej. Smacznego!
Naleśniki same w sobie nie prezentują się zbyt ciekawie, ale po dodaniu serka i owoców, to już zupełnie co innego :) Naleśniki z czekoladą to hit tego lata, jednak gdybyście mieli ochotę spróbować innych przepisów, to polecam przepis na naleśniki z pomarańczami oraz przepis na naleśniki z owocami.
Naleśniki czekoladowe z jagodami
Składniki (na 6-8 naleśników):
- 300 g mąki pszennej
- ok. 500 ml mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki słodkiego kakao
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 1 szklanka jagód
- 200 g twarożku naturalnego (albo z wiaderka – na sernik)
- ew. cukier puder do smaku
- gęsta śmietanka do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki (oprócz oleju) umieść w misce, następnie zmiksuj je na gładkie, średnio gęste ciasto. Następnie usmaż naleśniki. Jagody umyj i osusz, odłóż garść owoców do dekoracji, a pozostałe rozgnieć razem z twarożkiem – dodaj cukier puder do smaku. Przygotowanym nadzieniem posmaruj połowę każdego naleśnika, następnie złóż go na pół, następnie uformuj trójkąty. Naleśniki ułóż na talerzach. Każdą porcję naleśników udekoruj kleksem gęstej śmietanki i pozostałymi jagodami.
Hej, nie dodajesz do naleśników trochę wody gazowanej by były bardziej puszyste?
Hej, nie dodajesz do naleśników trochę wody gazowanej by były bardziej puszyste?