Na weekend zamiast ciasta, zimny deser. Mam tu dla Was przepis na najlepsze domowe lody cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam :) Są delikatnie słodkie, puszyste i mocno cytrynowe. Te sklepowe nie mogą się z nimi niczym równać (no chyba, że tylko nazwą), to takie moje zdanie – polecam przekonać się samemu :) Smacznego!
Lody cytrynowe
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 450 serka waniliowego
- sok wyciśnięty z 2 cytryn (ok. 70 ml)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g cukru pudru (lub do smaku)
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zmiksuj schłodzoną śmietankę. w drugiej misce wymieszaj serek waniliowy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz ze skórką cytrynową, następnie masę delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką. Ważne jest, aby wszystkie składniki były zimne. Jeśli tak było, gotową masę cytrynową przelej do maszyny do lodów ? w dalszych krokach postępuj według instrukcji urządzenia.
Lody cytrynowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jednak można je przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Jeśli lody będą zbyt mocno zmrożone, polecam wyjąć je z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
Jeżeli nie posiadacie maszyny do lodów, to jeszcze nic straconego. Podobny efekt możecie uzyskać zamrażając masę cytrynową. W tym przypadku należy przełożyć całość do szczelnie zamykanego plastikowego naczynia, pamiętając, aby co jakiś czas dokładnie wymieszać masę cytrynową. Po kilkunastu godzinach lody cytrynowe będą gotowe.