Spaghetti z pomidorami i cielęciną, tak, szybki i do tego smaczny obiad jest możliwy. Jestem pewna, że latem nikomu nie chce się gotować, ale w tym przypadku wystarczy podsmażyć kawałek dobrej cielęciny i pomidory, które w tej chwili są wszędzie dostępne i kuszą swoim smakiem, zapachem i pięknym czerwonym kolorem. Do tego Wasze ulubione spaghetti i gotowe :) Smacznego!
Spaghetti z pomidorami i cielęciną
Składniki (2 duże porcje):
- 400 g pomidorów (polecam mieszankę trzech gatunków: cherry, piccadilly i san marzano)
- 200 g spaghetti
- 100 g cielęciny
- 2 szalotki
- 4 gałązki świeżego oregano
- 8 listków świeżej bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli różowej z Himalajów (lub zamiennie sól morska)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki tartego Parmezanu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W trakcie, gdy makaron się gotuje, obierz cebulę, pokrój w kostkę i przesmaż z plastrami cielęciny na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone pomidory (można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne), gałązki oregano, masło oraz do smaku cukier i sól. Wszystko smaż na jednej patelni do momentu, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso stanie się soczyste. Usuń gałązki oregano, a całość połącz z wcześniej ugotowanym makaronem.
Danie przełóż na talerz, udekoruj liskami świeżej bazylii i tartym Parmezanem.
Przepis na spaghetti z pomidorami i cielęciną (Spaghetti ai 3 Pomodori e Vitellino) przygotowywałam na warsztatach Malma ?Per l?amore della pasta!?, a jego autorem jest Andrea Scarantino szef kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta Ristorante Italiano.