Dziś na śniadanie polecam przepis na omlet z łososiem i camembertem, który zapewni energii na cały dzień. Jego przygotowanie zajmie niewiele więcej czasu, niż tradycyjna jajecznica, a efekt wizualny, jak i smakowy zachwyci każdego smakosza. Następnym razem do dania dodam ser camembert z zielonym pieprzem, albo może z orzechami? Już nie mogę się doczekać :) Smacznego!
Omlet z łososiem i camembertem
Składniki (2 porcje – patelnia o średnicy ok. 23 cm):
- 6 jajek
- 3 łyżki mleka
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki masła (do smażenia)
Oraz:
- 1 ser camembert
- 50 białego twarogu półtłustego
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- listki oregano do posypania
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki, następnie dodaj szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz, szczyptę ziół prowansalskich oraz mleko. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, następnie wlej na patelnię połowę masy jajecznej. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu podważając placek jajeczny, tak, aby masa spływała na patelnię. Pod koniec smażenia dodaj połowę pokrojonego łososia, sera camembert oraz łyżką pokruszonego twarogu.
Omlet złóż na pół i delikatnie przełóż na talerz. Posyp listkami świeżego oregano.
Następnie rozpuść kolejną łyżkę masła i usmaż omlet z pozostałych składników. Omlet podawaj od razu po przygotowaniu.
Polecam również przepis na omlet z cukinią i łososiem, a jeśli macie ochotę na śniadanie na słodko to zachęcam do skorzystania z przepisu na omlet owsiany z owocami sezonowymi. Smacznego!