Tarta czekoladowa z truskawkami musiała się pokazać w sezonie truskawkowym, inaczej być nie mogło :) Zbierałam się do jej upieczenia już od bardzo dawna, ale zawsze zajmowałam się czymś innym i na tartę nie było czasu, albo brakowało składników, czyt. ktoś zjadł truskawki :)
Tym razem udało się – nawet podwójnie, bo podobne ciasto znajdziecie u Kasi z Wypieków i dań z pasją, z którą kolejny raz w tym samym czasie pomyślałyśmy o takim samym cieście. Nie zastanawiając się zbyt długo przystąpiłyśmy do pieczenia swoich ciast, a swoimi rezultatami pochwaliłyśmy się dopiero po ich upieczeniu. Idealna tarta czekoladowa z truskawkami poleca się na weekend :) Smacznego!
Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki (forma o śr. 22 cm):
- truskawki
- liście mięty
- cukier puder
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 6 g gorzkiego kakao (1 łyżka)
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Ganasz:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady 50-70%
- 40 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder, kakao, żółtko, wodę oraz schłodzone i pokrojone w kosteczkę masło. Zagnieć jednolite ciasto, wyłóż nim formę do tart, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30-40 minut. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Ganasz: W garnku podgrzej śmietankę, następnie garnek ze śmietanką zdejmujemy z ognia, dodaj połamana czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj miękkie masło i energicznie wymieszaj, albo zmiksuj. Masę czekoladową przelej na upieczony i lekko przestudzony spód ciasta. Tartę z ganaszem odstaw do przestygnięcia, następnie wyjmij ją z formy i udekoruj ją umytymi i osuszonymi (pokrojonymi) truskawkami oraz listkami świeżej mięty. Całą tartę delikatnie oprósz cukrem pudrem.