W sobotni poranek polecam przepis na omlet z cukinią i łososiem, który przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest bardzo smaczny i pożywny. Smacznego!
Omlet z cukinią i łososiem
Składniki (2 porcje):
- 4 duże jajka
- 1 cukinia (starta na dużych oczkach)
- garść posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka masła (lub innego tłuszczu do smażenia)
- 150 g wędzonego łososia w plastrach (pokrojony w plasterki)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wrzuć jajka do miski, następnie dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz – całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj startą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinie oraz połowę szczypiorku, ponownie zamieszaj.
Na patelni rozpuść masło, gdy patelnia będzie rozgrzana, wlej połowę masy jajecznej i podsmażaj przez około minutę, następnie omlet delikatnie przewróć na drugą stronę i chwilę dosmaż na złoty kolor. W tm samym czasie omlet posyp połową pokrojonego w plasterki łososia, smaż przez kolejne dwie minuty, aż jajko od spodu się zarumieni.
Omlet złóż na pół i delikatnie zsuń na talerz. Z pozostałych składników usmaż drugi omlet.
Tak przygotowane omlety podawaj ze świeżą sałatą, a całość posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zapraszam również po sprawdzone przepisy na:
- Omlet z łososiem i camembertem
- Omlet owsiany na słodko
- Frittata z zielonymi szparagami (Frittata di asparagi selvatici)
Smaczny,zdrowy, wspaniały !:)
Smaczny,zdrowy, wspaniały !:)