Omlet z łososiem

Omlet z cukinią i łososiem

W sobotni poranek polecam przepis na omlet z cukinią i łososiem, który przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest bardzo smaczny i pożywny. Smacznego!

Omlet z cukinią i łososiem

Omlet z cukinią i łososiem

Składniki (2 porcje):

  • 4 duże jajka
  • 1 cukinia (starta na dużych oczkach)
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka masła (lub innego tłuszczu do smażenia)
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach (pokrojony w plasterki)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Omlet z cukinią

Przygotowanie:
Wrzuć jajka do miski, następnie dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz – całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj startą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinie oraz połowę szczypiorku, ponownie zamieszaj.
Na patelni rozpuść masło, gdy patelnia będzie rozgrzana, wlej połowę masy jajecznej i podsmażaj przez około minutę, następnie omlet delikatnie przewróć na drugą stronę i chwilę dosmaż na złoty kolor. W tm samym czasie omlet posyp połową pokrojonego w plasterki łososia, smaż przez kolejne dwie minuty, aż jajko od spodu się zarumieni.

Jak zrobić omlet

Omlet złóż na pół i delikatnie zsuń na talerz. Z pozostałych składników usmaż drugi omlet.
Tak przygotowane omlety podawaj ze świeżą sałatą, a całość posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z łososiem

Zapraszam również po sprawdzone przepisy na:

2 komentarze

  1. Smaczny,zdrowy, wspaniały !:)

  2. Smaczny,zdrowy, wspaniały !:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*