Dziś są rogaliki drożdżowe z masą migdałową – to w zastępstwie wszystkim znanym rogali marcińskim. Jednak rogaliki z migdałami przygotowuje się znacznie szybciej, a w smaku są równie pyszne jak te tradycyjne. Co prawda, nie są to prawdziwe rogale z masą z białego maku, ale są równie pyszne, a co najważniejsze, zrobicie je o wiele szybciej, niż tradycyjne rogale marcińskie. Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z masą migdałową
Składniki (na 8 dużych rogali):
Ciasto:
- 350-375 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
- szczypta soli
- 1 żółtko do posmarowania rogali
- płatki migdałowe do posypania rogali
Nadzienie:
- 150 g mielonych migdałów
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 40 g cukru pudru
- 150 ml śmietany 30 %
- aromat migdałowy
Przygotowanie:
Nadzienie: Śmietankę z cukrem podgrzej w garnku, następnie dodaj mielone migdały i orzechy laskowe – wymieszaj. Odstaw z ognia, dodaj kilka kropel aromatu migdałowego, ponownie wymieszaj i odstaw, aby masa ostygła.
Ciasto: Mleko podgrzej razem z masłem i cukrem, podgrzewaj tak długo, aż masło i cukier się rozpuszczą. Przestudź.
Do miski przesyp 350 g mąki (2 szklanki), dodaj sól, drożdże instant i letnie słodkie mleko z masłem. Zagnieść ciasto, jeżeli klei się do rąk, dodaj 1-2 łyżki maki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek, następnie potnij go na mniej więcej 8 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj grubą warstwą nadzienia. Następnie zwijaj ciasto tworząc równe rogale.
Gotowe rogale przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210-220°C przez około 15 minut.
Mam słabość do wszelkich bakaliowych wypieków! Piękne!
Mam słabość do wszelkich bakaliowych wypieków! Piękne!
Jakie one śliczne! Chętnie bym wpadła na jednego :)
Jakie one śliczne! Chętnie bym wpadła na jednego :)
Wspaniały wypiek!
Wspaniały wypiek!