Rogaliki drożdżowe z masą migdałową

Rogaliki drożdżowe z masą migdałową

Dziś są rogaliki drożdżowe z masą migdałową – to w zastępstwie wszystkim znanym rogali marcińskim. Jednak rogaliki z migdałami przygotowuje się znacznie szybciej, a w smaku są równie pyszne jak te tradycyjne. Co prawda, nie są to prawdziwe rogale z masą z białego maku, ale są równie pyszne, a co najważniejsze, zrobicie je o wiele szybciej, niż tradycyjne rogale marcińskie. Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z masą migdałową

Rogaliki drożdżowe z masą migdałową

Składniki (na 8 dużych rogali):
Ciasto:

  • 350-375 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
  • szczypta soli
  • 1 żółtko do posmarowania rogali
  • płatki migdałowe do posypania rogali

Nadzienie:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 40 g cukru pudru
  • 150 ml śmietany 30 %
  • aromat migdałowy

Rogaliki drożdżowe

Przygotowanie:
Nadzienie: Śmietankę z cukrem podgrzej w garnku, następnie dodaj mielone migdały i orzechy laskowe – wymieszaj. Odstaw z ognia, dodaj kilka kropel aromatu migdałowego, ponownie wymieszaj i odstaw, aby masa ostygła.

Nadzienie

Ciasto: Mleko podgrzej razem z masłem i cukrem, podgrzewaj tak długo, aż masło i cukier się rozpuszczą. Przestudź.
Do miski przesyp 350 g mąki (2 szklanki), dodaj sól, drożdże instant i letnie słodkie mleko z masłem. Zagnieść ciasto, jeżeli klei się do rąk, dodaj 1-2 łyżki maki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek, następnie potnij go na mniej więcej 8 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj grubą warstwą nadzienia. Następnie zwijaj ciasto tworząc równe rogale.
Gotowe rogale przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.

Przygotowanie rogalików

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210-220°C przez około 15 minut.

Rogale drożdżowe

6 komentarzy

  1. Mam słabość do wszelkich bakaliowych wypieków! Piękne!

  2. Mam słabość do wszelkich bakaliowych wypieków! Piękne!

  3. Jakie one śliczne! Chętnie bym wpadła na jednego :)

  4. Jakie one śliczne! Chętnie bym wpadła na jednego :)

  5. Wspaniały wypiek!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*