Pomysł na szaszłyki z kurczaka z miodem podpatrzyłam u mojej siostry, która w mniej pikantnej wersji serwuje je swoim dzieciom. Piersi kurczaka w tej formie z pewnością przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Wiem to z doświadczenia, bo podczas grillowania ustawia się kolejka właśnie po te szaszłyki. Smacznego!
Szaszłyki z kurczaka z miodem
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
Marynata:
- 3 łyżka pikantnego ketchupu
- 3 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kurczaka opłucz i osusz, a następnie pokrój wzdłuż na paski. W miseczce wymieszaj musztardę, ketchup, oliwę, sok z cytryny oraz miód, dodaj przyprawy i dokładnie połącz składniki. Do przygotowanej marynaty przełóż paski kurczaka i dobrze wymieszaj, aby mięso równomiernie pokryło się marynatą.
Mięso wraz z marynatą szczelnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, zanurz je w wodzie na co najmniej 1 godzinę przed nadziewaniem kurczaka, aby zapobiec ich przypaleniu. Następnie wyjmij mięso z lodówki i nadziewaj paski kurczaka na mokre patyczki, formując je w kształt fali.
Szaszłyki z piersi kurczaka grilluj z każdej strony na złoty kolor, aż mięso będzie soczyste i dokładnie upieczone. Podawaj od razu po upieczeniu, najlepiej z ulubionymi dodatkami, jak świeża sałatka lub pieczone warzywa. Smacznego!
Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.
Zrobiłam je dziś – są obłędnie pyszne!
Czy w mięsie po upieczeniu czuc miód? Tzn czy mięso jest słodkie?