Pomysł na szaszłyki skradłam mojej siostrze, która w mniej pikantnej wersji przygotowuje takie szaszłyki swoim dzieciom. Piersi kurczaka w takiej formie zasmakują nie tylko dzieciom, wiem to, bo w trakcie grillowania ustawiała się kolejka właśnie po te szaszłyki. Smacznego!
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
Marynata:
- 3 łyżka pikantnego ketchupu
- 3 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kurczaka opłucz i osusz, następnie pokrój je wzdłuż na paski. Musztardę, ketchup, oliwę, sok z cytryny i miód przełóż do miseczki, dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Do marynaty przełóż paski kurczaka i wymieszaj.
Mięso z marynatą szczelnie zawiń folią spożywcza i wstaw do lodówki na 1-2 godziny (jeśli korzystasz z drewnianych szaszłyków, zanurz je w wodzie przynajmniej na 1 godzinę przed nadzianiem kurczaka).
Paski z kurczaka nadziewaj na mokre patyczki formując falę.
Szaszłyki z piersi kurczaka grilluj z każdej strony na złoty kolor. Podawaj od razu po upieczeniu.
Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.
Zrobiłam je dziś – są obłędnie pyszne!
Zrobiłam je dziś – są obłędnie pyszne!