Ciasto drożdżowe z truskawkami, to jedno z tych ciast, które latem musi pokazać się na moim stole, a towarzyszą mi od najmłodszych lat. Gdy piekła je babcia, dostawałam do kawałka ciasta kubek mleka, teraz, gdy piekę je sama, przygotowuję sobie kawę z mlekiem. Chociaż powiem Wam, że w dalszym ciągu ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje z mlekiem :)
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami jest banalnie prosty, zachęcam Was do pieczenia i eksperymentowania z innymi owocami – polecam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką orkiszową. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- 110 g cukru
- 30 g świeżych drożdży (albo 7 g drożdży instant)
- 3 jajka
Kruszonka:
- 70 g miękkiego masła
- 100 g mąki
- 70 g cukru
Oraz:
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Ciasto: W rondelku podgrzej mleko razem z masłem, aż masło się rozpuści. W misce przesiej mąkę, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz jajka, a następnie delikatnie zamieszaj łyżką. Wlej ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą (możesz wcześniej rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, ale nie jest to konieczne; ciasto i tak ładnie wyrośnie). Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyłóż formę papierem do pieczenia, a następnie przełóż wyrośnięte ciasto do foremki. Pozwól mu jeszcze raz wyrosnąć, podczas gdy nastawiasz piekarnik na 175-180°C.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę z cukrem i miękkim masłem. Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
Umyj, osusz i oczyść truskawki z szypułek. Większe owoce przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Ułóż truskawki na cieście drożdżowym, delikatnie je wciskając, a następnie posyp obficie kruszonką.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż będzie złociste.
Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
„Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”
Placek drożdżowy – smak mojego dzieciństwa:)
Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
„Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”
Karolina, to najlepszy komentarz, jaki można usłyszeć :) podziękuj synkowi :)
Agnieszka, ja pamiętam, że zawsze kruszonkę zostawiałam na koniec – uwielbiam ją :)
Jak duża ta blaszka? Jutro zabieram się do roboty. Zamieszam je w maszynie do chleba, tam też wyrośnie.
Kasiu,ciasto możesz upiec w formie o wymiarach około 28×18 albo 25×25.
Jest MEGA pyszne to komentarz naszej całej rodzinki, dodałam. Za dużo owoców i musiałam piec 10minut dłużej. Piekłam w termoobiegu. Pozdrawiam