Gdy nie było pysznych, czerwonych i słodziutkich truskawek wyobrażałam sobie, jakie ciasta z nich bym upiekła. No i stało się – wymarzone truskawki są, a ja mam dylemat, jakie ciasto w pierwszej kolejności upiec. Postanowiłam długo się nie zastanawiać, i upiec wszystkie po kolei. Pierwsza jest tarta z truskawkami i budyniem, na kruchym spodzie. Przepis wyszedł idealnie, a ciasto tak pachniało, że nie zdążyło ostygnąć, a ja już go kroiłam. Smacznego!
Tarta z truskawkami
Składniki (forma na tartę o średnicy 31 cm):
Spód:
- 260 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru (3 łyżki)
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 3 jajka
- 420 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 110 g cukru brązowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Oraz:
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Spód: Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól, cukier, jajko oraz posiekane schłodzone masło. Ciasto wyrób na gładką masę, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie, ciasto rozwałkuj (podsypując odrobiną mąki) na grubość około 3 mm. Ciasto przełóż do formy, nakłuj je widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz przez 15 minut (do momentu, aż brzegi lekko się zarumienią).
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.
W czasie, gdy ciasto będzie się piekło przygotować masę budyniową.
Do miseczki przełóż jogurt, jajka, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Wszystko razem zmiksuj na gładką jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.
Tak przygotowany krem przelej na podpieczony ciepły spód ciasta. Na wierzchu ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki.
Ciasto piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku na najniższym poziomie (piekłam z włączonym termoobiegiem).
Gdy masa budyniowe się zetnie, ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź je, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, w razie gdyby wierzch był płynny wydłuż czas pieczenia o kolejnych kilka minut.
Schłodzoną tartę polecam posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta! No jak ja żałuję, że nie mogę skosztować!
kapitalnie wygląda! :)
Też tak mam, sezon na truskawki taki krótki, a tyle wypieków z truskawkami do wypróbowania. A Twoja tarta niesamowicie apetyczna :)
Orannyy, mojee!! Lecę po truskawki, już mnie nie ma:). Fantastyczne!
Jaka piękna tarta bajeczna :)
Super!!!! uwielbiam truskawki w takim cieście!
Uwielbiam takie ciasta! No jak ja żałuję, że nie mogę skosztować!
Wow, wygląda wprost wyśmienicie. Pięknie Ci masa się udała. Zjadłabym kawałeczek, bo uwielbiam tarty :)
Pozdrawiam serdecznie!
Czy w przypadku braku cukru brązowego można dodać biały kryształ? Tarta wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Tobie powolutku staję się fanką kuchni. Pozdrawiam.
kapitalnie wygląda! :)
Też tak mam, sezon na truskawki taki krótki, a tyle wypieków z truskawkami do wypróbowania. A Twoja tarta niesamowicie apetyczna :)
Orannyy, mojee!! Lecę po truskawki, już mnie nie ma:). Fantastyczne!
Jaka piękna tarta bajeczna :)
Super!!!! uwielbiam truskawki w takim cieście!
Wow, wygląda wprost wyśmienicie. Pięknie Ci masa się udała. Zjadłabym kawałeczek, bo uwielbiam tarty :)
Pozdrawiam serdecznie!
jest nieziemska w smaku i łatwa w zrobieniu POLECAM!
Czy w przypadku braku cukru brązowego można dodać biały kryształ? Tarta wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Tobie powolutku staję się fanką kuchni. Pozdrawiam.
jest nieziemska w smaku i łatwa w zrobieniu POLECAM!
Wygląda przepysznie! Jestem fanką tart, a Twoją zjadłabym całą sama :)
Wygląda przepysznie! Jestem fanką tart, a Twoją zjadłabym całą sama :)
Wygląda cudownie, musiało smakować bosko!
Zrobiłam zjadłam i zrobię ponownie. Jest nieziemska, lekka i truskawkowa :) Polecam!!!
Wygląda cudownie, musiało smakować bosko!
Super zdjęcia, aż ślinka cieknie. Dziś kupiłam truskawki, na pewno jutro zrobię!
Zrobiłam zjadłam i zrobię ponownie. Jest nieziemska, lekka i truskawkowa :) Polecam!!!
Karolina, wracaj do nas :)?
Przecinkowa, dziękuję :)?
Martex.82, tarta będzie pyszna również z innymi owocami ?
AlaAnd, smacznego!
Klaudia, dziękuję :)?
Asia, tarty są pyszne :) ?
Monica, częstuj się :)?
Elunia, tak, można dodać biały kryształ, a nawet cukier puder. Cieszę się, że zaraziłaś się gotowaniem ?
Anka, świetnie, że Ci posmakowała, u mnie miała jedną wadę ? szybko zniknęła ;) ?
Dorota, smacznego! ?
Gin, tak było ? polecam ją :)?
Żela, super, że Ci posmakowała, zachęcam do eksperymentów z innymi owocami :)?
Madziucha, dziękuję i smacznego! :) ?
A można truskawki zastąpić rabarbarem? :)
Ewelina, oczywiście, że tak :)
Czy nic się nie stanie jeżeli włożę więcej truskawek? Tak z 0,5 kg