Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z truskawkami

Gdy nie było pysznych, czerwonych i słodziutkich truskawek wyobrażałam sobie, jakie ciasta z nich bym upiekła. No i stało się – wymarzone truskawki są, a ja mam dylemat, jakie ciasto w pierwszej kolejności upiec. Postanowiłam długo się nie zastanawiać, i upiec wszystkie po kolei. Pierwsza jest tarta z truskawkami i budyniem, na kruchym spodzie. Przepis wyszedł idealnie, a ciasto tak pachniało, że nie zdążyło ostygnąć, a ja już go kroiłam. Smacznego!

Tarta z truskawkami

Składniki (forma na tartę o średnicy 31 cm):
Spód:

  • 260 g mąki pszennej (1½ szklanki)
  • 150 g zimnego masła (¾ kostki)
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 3 jajka
  • 420 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 110 g cukru brązowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Oraz:

  • 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

Tarta z budyniem i truskawkami

Przygotowanie:
Spód: Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól, cukier, jajko oraz posiekane schłodzone masło. Ciasto wyrób na gładką masę, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie, ciasto rozwałkuj (podsypując odrobiną mąki) na grubość około ½ cm – ciasto rozwałkowałam na gumowej macie, na której przeniosłam ciasto do formy i nakłuj widelcem.

Przygotowanie ciasta

Wstawić do lodówki na około 10 minut, a piekarnik rozgrzać do 200°C.
Schłodzone ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz przez 15 minut (do momentu, aż brzegi lekko się zarumienią).
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.

W czasie, gdy ciasto będzie się piekło przygotuj masę budyniową.
Do miseczki przełóż jogurt, jajka, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Wszystko razem zmiksuj na gładką jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.

Masa budyniowa

Tak przygotowany krem przelej na podpieczony ciepły spód ciasta. Na wierzchu ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki.
Ciasto piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku na najniższym poziomie (piekłam z włączonym termoobiegiem).

Budyń z truskawkami

Gdy masa budyniowe się zetnie, ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź je, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, w razie gdyby wierzch był płynny wydłuż czas pieczenia o kolejnych kilka minut.
Schłodzoną tartę polecam posypać cukrem pudrem.

Tarta z budyniem

Tarta budyniowa z truskawkami

32 komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta! No jak ja żałuję, że nie mogę skosztować!

  2. kapitalnie wygląda! :)

  3. Też tak mam, sezon na truskawki taki krótki, a tyle wypieków z truskawkami do wypróbowania. A Twoja tarta niesamowicie apetyczna :)

  4. Orannyy, mojee!! Lecę po truskawki, już mnie nie ma:). Fantastyczne!

  5. Jaka piękna tarta bajeczna :)

  6. Super!!!! uwielbiam truskawki w takim cieście!

  7. Uwielbiam takie ciasta! No jak ja żałuję, że nie mogę skosztować!

  8. Wow, wygląda wprost wyśmienicie. Pięknie Ci masa się udała. Zjadłabym kawałeczek, bo uwielbiam tarty :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  9. Czy w przypadku braku cukru brązowego można dodać biały kryształ? Tarta wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Tobie powolutku staję się fanką kuchni. Pozdrawiam.

  10. kapitalnie wygląda! :)

  11. Też tak mam, sezon na truskawki taki krótki, a tyle wypieków z truskawkami do wypróbowania. A Twoja tarta niesamowicie apetyczna :)

  12. Orannyy, mojee!! Lecę po truskawki, już mnie nie ma:). Fantastyczne!

  13. Jaka piękna tarta bajeczna :)

  14. Super!!!! uwielbiam truskawki w takim cieście!

  15. Wow, wygląda wprost wyśmienicie. Pięknie Ci masa się udała. Zjadłabym kawałeczek, bo uwielbiam tarty :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  16. jest nieziemska w smaku i łatwa w zrobieniu POLECAM!

  17. Czy w przypadku braku cukru brązowego można dodać biały kryształ? Tarta wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Tobie powolutku staję się fanką kuchni. Pozdrawiam.

  18. jest nieziemska w smaku i łatwa w zrobieniu POLECAM!

  19. Wygląda przepysznie! Jestem fanką tart, a Twoją zjadłabym całą sama :)

  20. Wygląda przepysznie! Jestem fanką tart, a Twoją zjadłabym całą sama :)

  21. Wygląda cudownie, musiało smakować bosko!

  22. Zrobiłam zjadłam i zrobię ponownie. Jest nieziemska, lekka i truskawkowa :) Polecam!!!

  23. Wygląda cudownie, musiało smakować bosko!

  24. Super zdjęcia, aż ślinka cieknie. Dziś kupiłam truskawki, na pewno jutro zrobię!

  25. Zrobiłam zjadłam i zrobię ponownie. Jest nieziemska, lekka i truskawkowa :) Polecam!!!

  26. Super zdjęcia, aż ślinka cieknie. Dziś kupiłam truskawki, na pewno jutro zrobię!

  27. Karolina, wracaj do nas :)
    Przecinkowa, dziękuję :)
    Martex.82, tarta będzie pyszna również z innymi owocami 
    AlaAnd, smacznego!
    Klaudia, dziękuję :)
    Asia, tarty są pyszne :) 
    Monica, częstuj się :)
    Elunia, tak, można dodać biały kryształ, a nawet cukier puder. Cieszę się, że zaraziłaś się gotowaniem 
    Anka, świetnie, że Ci posmakowała, u mnie miała jedną wadę – szybko zniknęła ;) 
    Dorota, smacznego! 
    Gin, tak było – polecam ją :)
    Żela, super, że Ci posmakowała, zachęcam do eksperymentów z innymi owocami :)
    Madziucha, dziękuję i smacznego! :) 

  28. najsmaczniejsze.pl

    Karolina, wracaj do nas :)
    Przecinkowa, dziękuję :)
    Martex.82, tarta będzie pyszna również z innymi owocami 
    AlaAnd, smacznego!
    Klaudia, dziękuję :)
    Asia, tarty są pyszne :) 
    Monica, częstuj się :)
    Elunia, tak, można dodać biały kryształ, a nawet cukier puder. Cieszę się, że zaraziłaś się gotowaniem 
    Anka, świetnie, że Ci posmakowała, u mnie miała jedną wadę – szybko zniknęła ;) 
    Dorota, smacznego! 
    Gin, tak było – polecam ją :)
    Żela, super, że Ci posmakowała, zachęcam do eksperymentów z innymi owocami :)
    Madziucha, dziękuję i smacznego! :) 

  29. A można truskawki zastąpić rabarbarem? :)

  30. A można truskawki zastąpić rabarbarem? :)

  31. Najsmaczniejsze

    Ewelina, oczywiście, że tak :)

  32. Najsmaczniejsze

    Ewelina, oczywiście, że tak :)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*