Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami, to jedno z tych ciast, które latem musi pokazać się na moim stole, a towarzyszą mi od najmłodszych lat. Gdy piekła je babcia, dostawałam do kawałka ciasta kubek mleka, teraz, gdy piekę je sama, przygotowuję sobie kawę z mlekiem. Chociaż powiem Wam, że w dalszym ciągu ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje z mlekiem :)
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami jest banalnie prosty, zachęcam Was do pieczenia i eksperymentowania z innymi owocami – polecam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką orkiszową. Smacznego!

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła 
  • 110 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży (albo 7 g drożdży instant)
  • 3 jajka

Kruszonka:

  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru

Oraz:

  • 250 g truskawek

 

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Przygotowanie:
Ciasto: W rondelku podgrzej mleko razem z masłem. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz jajka, następnie wszystko razem delikatnie zamieszaj łyżką. Do miski z mąką wlej ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem, mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się wymieszają (drożdże można rozpuścić w ciepłym mleku przed dodaniem do mąki, ja jednak nigdy tego nie robię i ciasto ładnie mi wyrasta).
Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na niecała godzinę. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełóż do foremki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastaw piekarnik na 175-180°C.
W trakcie wyrastania ciasta, przygotuj kruszonkę. W tym celu wymieszaj mąkę z cukrem i miękkim masłem. Rozcieraj malcami tak długo, aż powstanie kruszonka.

Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Większe przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości, następnie truskawki poukładaj na cieście drożdżowym lekko wciskając je w ciasto. Posyp obficie kruszonką.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.

Ciasto z truskawkami

 

11 komentarzy

  1. Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
    “Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”

  2. Placek drożdżowy – smak mojego dzieciństwa:)

  3. Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
    “Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”

  4. Placek drożdżowy – smak mojego dzieciństwa:)

  5. Karolina, to najlepszy komentarz, jaki można usłyszeć :) podziękuj synkowi :)
    Agnieszka, ja pamiętam, że zawsze kruszonkę zostawiałam na koniec – uwielbiam ją :)

  6. najsmaczniejsze.pl

    Karolina, to najlepszy komentarz, jaki można usłyszeć :) podziękuj synkowi :)
    Agnieszka, ja pamiętam, że zawsze kruszonkę zostawiałam na koniec – uwielbiam ją :)

  7. Jak duża ta blaszka? Jutro zabieram się do roboty. Zamieszam je w maszynie do chleba, tam też wyrośnie.

  8. Jak duża ta blaszka? Jutro zabieram się do roboty. Zamieszam je w maszynie do chleba, tam też wyrośnie.

  9. Kasiu,ciasto możesz upiec w formie o wymiarach około 28×18 albo 25×25.

  10. najsmaczniejsze.pl

    Kasiu,ciasto możesz upiec w formie o wymiarach około 28×18 albo 25×25.

  11. Jest MEGA pyszne to komentarz naszej całej rodzinki, dodałam. Za dużo owoców i musiałam piec 10minut dłużej. Piekłam w termoobiegu. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*