Ciasto drożdżowe z truskawkami, to jedno z tych ciast, które latem musi pokazać się na moim stole, a towarzyszą mi od najmłodszych lat. Gdy piekła je babcia, dostawałam do kawałka ciasta kubek mleka, teraz, gdy piekę je sama, przygotowuję sobie kawę z mlekiem. Chociaż powiem Wam, że w dalszym ciągu ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje z mlekiem :)
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami jest banalnie prosty, zachęcam Was do pieczenia i eksperymentowania z innymi owocami – polecam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką orkiszową. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- 110 g cukru
- 30 g świeżych drożdży (albo 7 g drożdży instant)
- 3 jajka
Kruszonka:
- 70 g miękkiego masła
- 100 g mąki
- 70 g cukru
Oraz:
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Ciasto: W rondelku podgrzej mleko razem z masłem. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz jajka, następnie wszystko razem delikatnie zamieszaj łyżką. Do miski z mąką wlej ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem, mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się wymieszają (drożdże można rozpuścić w ciepłym mleku przed dodaniem do mąki, ja jednak nigdy tego nie robię i ciasto ładnie mi wyrasta).
Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na niecała godzinę. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełóż do foremki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastaw piekarnik na 175-180°C.
W trakcie wyrastania ciasta, przygotuj kruszonkę. W tym celu wymieszaj mąkę z cukrem i miękkim masłem. Rozcieraj malcami tak długo, aż powstanie kruszonka.
Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Większe przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości, następnie truskawki poukładaj na cieście drożdżowym lekko wciskając je w ciasto. Posyp obficie kruszonką.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
“Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”
Placek drożdżowy – smak mojego dzieciństwa:)
Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
“Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”
Placek drożdżowy – smak mojego dzieciństwa:)
Karolina, to najlepszy komentarz, jaki można usłyszeć :) podziękuj synkowi :)
Agnieszka, ja pamiętam, że zawsze kruszonkę zostawiałam na koniec – uwielbiam ją :)
Karolina, to najlepszy komentarz, jaki można usłyszeć :) podziękuj synkowi :)
Agnieszka, ja pamiętam, że zawsze kruszonkę zostawiałam na koniec – uwielbiam ją :)
Jak duża ta blaszka? Jutro zabieram się do roboty. Zamieszam je w maszynie do chleba, tam też wyrośnie.
Jak duża ta blaszka? Jutro zabieram się do roboty. Zamieszam je w maszynie do chleba, tam też wyrośnie.
Kasiu,ciasto możesz upiec w formie o wymiarach około 28×18 albo 25×25.
Kasiu,ciasto możesz upiec w formie o wymiarach około 28×18 albo 25×25.
Jest MEGA pyszne to komentarz naszej całej rodzinki, dodałam. Za dużo owoców i musiałam piec 10minut dłużej. Piekłam w termoobiegu. Pozdrawiam