Wielkanocne chlebki zachęciły mnie do wypiekania chlebów. Był pyszny i niebawem zrobię następny. Zachęcam wszystkich do samodzielnego wypiekania chlebów, może nie co dziennie – ale tak kilka w ciągu roku. No i przynajmniej wiadomo co w nich siedzi.
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej ciemnej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 350 ml ciepłego mleka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i wodzie (ciepłe – nie gorące). Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać miękkie masło i rozpuszczone drożdże. Szybko wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść formując bochenek. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w niej bochenek, pozostawić na około 30 minut.
Lekko oprószyć białą mąką.
Chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45 minut.
Tyle oglądam chlebów na blogach, że chyba pora wypróbować.
myślę, że bardzo zachęcac nie trzeba.. pieczenie domowych chlebów to cudowna rzecz!
Tyle oglądam chlebów na blogach, że chyba pora wypróbować.
Cudny chlebek:)
myślę, że bardzo zachęcac nie trzeba.. pieczenie domowych chlebów to cudowna rzecz!
Cudny chlebek:)