Ostatnio staram się serwować wam zdrowe i niezbyt kaloryczne dania ;) ale nie ukrywam, że czasami trudno mi się oprzeć pokusie spróbowania czegoś naprawdę słodkiego. Dzisiejsza propozycja przepisu na skubaniec z truskawkami i rabarbarem to swojego rodzaju kompromis pomiędzy kalorycznym a zdrowym :). Zdecydowanie polecam, tą maleńką chwilkę przyjemności
Skubaniec z truskawkami i rabarbarem
Składniki (forma 28×18 / 25×25):
Kruche ciasto:
- 340 g mąki (2 szklanki)
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
Beza:
- 4 białek
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Truskawki opłucz, usuń szypułki i osusz. Pokrój w kostkę. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Przełóż do miseczki, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw.
Zimne mało pokrój w kostkę, dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć pokrusz na blaszce i lekko ugnieć.
Ciasto zapiecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rabarbar odsącz i razem z pokrojonymi truskawkami rozsyp po cieście.
Ubij białka ze szczyptą soli oraz z cukrem. Pianę wyłóż na owoce, następnie posyp kruszonką.
Ciasto piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Fantastyczne! Zarówno super wygląda jak i świetnie smakuje! Bardzo udany przepis.
Fantastyczne! Zarówno super wygląda jak i świetnie smakuje! Bardzo udany przepis.
pół łyżki proszku do pieczenia? zapewne pół łyżeczki powinno być
pół łyżki proszku do pieczenia? zapewne pół łyżeczki powinno być
Karolina, dziękuję ślicznie :)
Aga, dziękuję za czujność – już poprawione :)
Karolina, dziękuję ślicznie :)
Aga, dziękuję za czujność – już poprawione :)
witam,chyba pomyłka w czasie pieczenia,koncowy etap z pianą?
nie moze być ok.45min,poniewaz piana opada i robi sie zokalec :( jestem bardzo smutna ponieważ nie wyszło
moja opcja to 20-25min
witam,chyba pomyłka w czasie pieczenia,koncowy etap z pianą?
nie moze być ok.45min,poniewaz piana opada i robi sie zokalec :( jestem bardzo smutna ponieważ nie wyszło
moja opcja to 20-25min
Ale dalej jest napisane 45minut to jest juz dobrze bo mam wielka ochote wykorzystac ten przepis ??
Ale dalej jest napisane 45minut to jest juz dobrze bo mam wielka ochote wykorzystac ten przepis ??
Ania, 40-45 minut. Musisz sama ocenić, pod koniec pieczenia obserwuj ciasto. Tu jest podobne ciasto, które również piekłam około 45 minut: https://najsmaczniejsze.pl/2012/07/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami/
Ania, 40-45 minut. Musisz sama ocenić, pod koniec pieczenia obserwuj ciasto. Tu jest podobne ciasto, które również piekłam około 45 minut: https://najsmaczniejsze.pl/2…
Moja piana tez opadla :(
Moja piana tez opadla :(
do piany trzeba dodać pod koniec ubijania mąkę kartoflaną nie powinna opaść. Od dawna piekę skubańca i nigdy mi nie opadła. Pod owoce można ciasto posmarować konfiturą lub dżemem też bardzo pyszne ciasto.
do piany trzeba dodać pod koniec ubijania mąkę kartoflaną nie powinna opaść. Od dawna piekę skubańca i nigdy mi nie opadła. Pod owoce można ciasto posmarować konfiturą lub dżemem też bardzo pyszne ciasto.
Witam, placuszek bardzo dobry tak smakował wszystkim że zniknął z blachy w mgnieniu oka. Dziękuje za super przepis i pozdrawiam